9 Μαρτίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί"


Καλησπέρα φίλοι μου.
Είμαι πίσω με το δεύτερο βιβλίο της Sun-mi Hwang το οποίο διάβασα με τη φίλη μου @onemorechap από το instagram. Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει σε ποια αναφέρομαι νομίζω πρέπει να την αναζητήσετε άμεσα. Επίσης, αν δεν έχετε διαβάσει το άρθρο σχετικά με το πρώτο βιβλίο «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» μπορείτε να το βρείτε στις παλαιότερες δημοσιεύσεις μου.

Θα ξεκινήσω με λίγα λόγια για την εμπειρία της συνανάγνωσης. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε να το ξεκινήσουμε γιατί τα προγράμματα μας δεν ήταν ίδια αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας και είναι το πρώτο στάδιο, όπου αποδεικνύεται αν οι δύο (ή περισσότεροι) αναγνώστες σέβονται ο ένας τον άλλο. Στην αρχή διαβάζαμε από ένα κεφάλαιο την ημέρα γιατί δεν προλάβαινα εγώ κάτι παραπάνω αλλά στην πορεία το βιβλίο δεν μας επέτρεπε τέτοιους ρυθμούς. Προχωρήσαμε με 3-4 κεφάλαια την ημέρα όπου στη συνέχεια συζητούσαμε σχετικά με την συνέχεια που μπορεί να πάρει η ιστορία και πως νιώθαμε εμείς με αυτό. Μέχρι που τελείωσε… Εννοείται ότι θα διαβάσουμε μαζί κι άλλα βιβλία. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο και εκεί βασίζεται η έννοια της συνανάγνωσης είναι ότι έχεις έναν άνθρωπο να συζητάς οτιδήποτε σχετικο ή μη για το βιβλίο με δεδομένο ότι και ο ίδιος ενδιαφέρεται να σε ακούσει (σημαντικό!) και χωρίς να προδίδεις την ιστορία σε κάποιον που ενδιαφέρεται στο μέλλον να διαβάσει το βιβλίο. Τέλος, στη δική μας περίπτωση που δε γνωριζόμαστε πολύ καιρό, είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσεις τον φίλο σου καλύτερα. Ευχαριστώ Πάτυ γι’ αυτή την εμπειρία :)!
Το οπισθόφυλλο:
«Αυτή είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας που την έλεγαν Μαλλιαρούλα. Γεννημένη παρακατιανή, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της περνάει τον περισσότερο καιρό της στην ηλιόλουστη αυλή του σπιτιού του αφεντικού της. Η Μαλλιαρούλα έχει όνειρα και προσδοκίες, ακριβώς όπως όλοι εμείς. Μα κάθε χειμώνα, μαύρα σύννεφα κατεβαίνουν και η Μαλλιαρούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Μέσα απ’ τα σύννεφα, κι ακόμα περισσότερο πέρα από τις πύλες της αυλής του αφεντικού της, βρίσκεται η πιθανότητα της φιλίας, της μητρότητας και της ευτυχίας – όλα αυτά είναι εκεί έξω και την περιμένουν, φτάνει η Μαλλιαρούλα να μπορέσει να τα κρατήσει, να τα φέρει στο σπίτι και να μας δείξει ότι η ίδια η ζωή είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουμε ποτέ.»
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα έχω απορίες για την Μαλλιαρούλα, η εικόνα της δεν είναι ξεκάθαρη στο νου. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ τη σκέφτομαι σαν ένα μαύρο πατσαβουράκι, η περιγραφή μου επιβάλει να της προσθέσω δισδιάκριτες λευκές λεπτομέρειες. Με ή χωρις σαφή εικόνα η σκυλίτσα μας είναι δυναμική και διεκδικεί με νύχια και με δόντια ότι της ανήκει (χωρίς πάντα να λειτουργεί). Πιστεύω ότι το γεγονός ότι το σκυλάκι αυτό είναι γέγους θηλυκού δεν είναι τυχαίο μιας και αυτόματα προσδίδεται και μια ευαισθησία στην τετράποδη πρωταγωνίστρια. Η ιστορία της σου αφήνει μια πίκρα διότι τελικά η σκυλίσια ζωή δεν είναι μόνο ήλιος και άφθονο φαγητό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η πίστη της στο αφεντικό της και η εμπιστοσύνη που έδειξε στη γάτα (εγώ προσωπικά δεν την πίστεψα στιγμή κι ας πρόσθεσα τις λευκές πινελιές στη Μαλλιαρούλα). Τέλος, νομίζω ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στο βιβλίο, για εσάς που το έχετε διαβάσει, αναφέρομαι στον κύριο με το χαμένο παπούτσι…
Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι το βιβλίο αυτό ήταν η ιδανική αρχή για αυτή την εμπειρία που λέγεται συνανάγνωση. Δεχόμαστε προτάσεις για το επόμενο ταξίδι που θα κάνουμε παρέα. Μέχρι το επόμενο άρθρο, πολλούς βιβλιοφιλικούς χαιρετισμούς!
Σέβη.
Συγγραφέας: Sun-Mi Hwang
Τίτλος: Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί
Εκδότης: Εκδόσεις Διόπτρα
Τιμή: 11.97€
Θα το βρείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: