8 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για να προστατέψετε τα νεφρά σας;

Ενυδατωθείτε σωστά: Tο 50-60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό και η σημασία του για τη ζωή είναι καθοριστική. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνετε καθημερινά την απαιτούμενη ποσότητα νερού, από όλες τις πηγές που το περιέχουν, που σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές συστάσεις ανέρχεται στα 2 και 2,5 λίτρα νερού την ημέρα για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Πως θα το πετύχετε; Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής και αποκτώντας τις σωστές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου.
Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Όταν μιλάμε για φυσική δραστηριότητα δεν αναφερόμαστε μόνο στο γυμναστήριο, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι για να βάλετε κίνηση στην καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρκάρετε μερικά μέτρα μακριά από την δουλειά σας και να περπατήσετε, ή ακόμη να επιλέξετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

Μειώστε το αλάτι: Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση και προσέξτε την πρόσληψη αλατιού. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) όπως για παράδειγμα τα συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα, τα παστά τρόφιμα και τα αλλαντικά. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη σάλτσα ή κύβους στο φαγητό σας, αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι. Τέλος, περιορίστε το επιτραπέζιο αλάτι κατά την παρασκευή των γευμάτων σας και προσθέστε μπαχαρικά και αρωματικά (πιπέρι, ρίγανη, άνηθος, μαϊντανός) για να δώσετε επιπλέον γεύση.

Διατηρήστε ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ επιλέγοντας «καλά» λιπαρά: Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν «κακό» κορεσμένο λίπος όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανιτά, τα αλλαντικά και το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε αυτά που περιέχουν «καλά» λιπαρά όπως το ψάρι, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, οι μαλακές μαργαρίνες και το ελαιόλαδο.

Ρυθμίστε το Σάκχαρό σας:
 Στην περίπτωση που πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, φροντίστε για τη σωστή γλυκαιμική ρύθμιση, υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού σας και ενός εξειδικευμένου διαιτολόγου.

Τέλος μην ξεχνάτε να πραγματοποιείτε το ετήσιο check – up σας (εξετάσεις αίματος & ούρων).

iatrica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: