14 Μαρτίου 2018

Μηνύματα Μητσοτάκη από Ουάσιγκτον σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

Από το Center for Strategic and International Studies (CSIS), στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε κάνοντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ «έστειλε» αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια.Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα κατά το οποίο μπορεί να χαθεί ο έλεγχος, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει τίποτα για να συζητηθεί με την Τουρκία, όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Η τελευταία εξέλιξη με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τη φυλάκιση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι πολύ ανησυχητική. Καλώ την Τουρκία να απελευθερώσει τους έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατό. Είναι ένα μικρό γεγονός που δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη φυλάκιση των δυο Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να απελευθερωθούν οι δυο στρατιώτες το συντομότερο δυνατό».

Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ, να μοιραστούν οι δύο χώρες την κληρονομιά τους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε γι αυτό», ενώ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση του ονοματολογικού. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, η αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων καθώς και η απάλειψη του αλυτρωτισμού και των ζητημάτων ταυτότητας από την πλευρά τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του και για τις δυο γραμμές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στα κρίσιμα εθνικά θέματα, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικό, τη στιγμή που η χώρα πρέπει να εμφανίζεται με ένα κοινό εθνικό μέτωπο, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει την αντιπολίτευση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για καλλιέργεια τοξικού κλίματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Σε ότι αφορά στη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για τον κ. Σαββίδη. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Τσίπρα ο οποίος του έσβησε πρόστιμα της καπνοβιομηχανία που ελέγχει και σε αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης ήθελε τον έλεγχο Μέσων Ενημέρωσης για να υποστηρίξει την κυβέρνηση. Χρειάστηκε η εισβολή του στο γήπεδο για να προσέξουν οι περισσότεροι τους κινδύνους που επισημάναμε από αυτές τις πρακτικές. Αυτές οι σκηνές είναι ντροπιαστικές για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μετασιοβιετική δημοκρατία», δήλωσε με έμφαση και πρόσθεσε πως «Είναι χρέος μου να σιγουρευτώ ότι δεν θα μετατραπούμε θεσμικά σε αποτυχημένο κράτος. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: