1 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΚΥΡΩΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟΝ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ

Από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ανακοινώνεται ότι κυρώθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, (ΦΕΚ 20/Δ/2018), ο δασικός χάρτης της Π.Ε. Πιερίας, εκτός των Τοπικών Κοινοτήτων Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης, Αγαθούπολης, Μακρυγιάλου & Μεθώνης, του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού,
οι οποίοι είναι ήδη μερικώς κυρωμένοι με τα ΦΕΚ (105/Δ/14), (101/Δ/14), (107/Δ/14) & (106/Δ/14) αντίστοιχα.
Πλέον η Π.Ε. Πιερίας έχει μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες στο σύνολό της, εκτός των εκτάσεων για τις οποίες:

  • Υποβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους πολίτες για τον χαρακτήρα των εκτάσεων.
  • Αποτελούσαν οριοθετημένους οικισμούς του αρθ. 23α & β του Ν.3889/10 ως ισχύει, καθώς και οι οικιστικές πυκνώσεις, εξαιρούμενες απευθείας από τις Υπηρεσίες Δόμησης.
  • Υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα πλήρεις φάκελοι αιτήσεων εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης από τους πολίτες που τα είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων, είναι το πρώτο πανελλαδικά που κύρωσε μερικώς τους δασικούς χάρτες της περιοχής αρμοδιότητάς του, αξιοποιώντας όλα τα κονδύλια του Υπουργείου Ενέργειας προς όφελος των πολιτών.
Το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος αποτελούμενους από τους Δασολόγους Π. Παπαπέτρου, Αθ. Παπαγιάννη και από τους Τ.Ε. Τοπογράφους Π. Φαρμάκη & Π. Ταβουκτσή,ξεκίνησε τη διαδικασία της κατάρτισης επικαιροποίησης του Δασικού Χάρτη από το 2011, την οποία και περάτωσε συνεπικουρούμενο στην πορεία από τους δασολόγους του Σημείου Υποστήριξης Δασικών Χαρτών Σ. Ελευθεριάδου, Ν. Ζαμαντζά, Κ. Γαληνό και Γ. Μάρα.
Από την ημερομηνία της κύρωσης για τις αντίστοιχες εκτάσεις:
  • οι χάρτες καθίστανται οριστικοί και τερματίζεται η διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού και η ταλαιπωρία των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.
  • παύει η χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού του αρθ.14 του Ν.998/79.
  • Οριοθετείται και καταγράφεται τι είναι δάσος, δασική και άλλης μορφής έκτασης.
  • Θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από οποιεσδήποτε επεμβάσεις. 
  • Διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και ανοίγει ο δρόμος για την καταγραφή της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας. 
  • Ανοίγει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον χωροταξικό σχεδιασμό, αφού καθορίζονται οι χρήσεις γης.
Τίθενται οι βάσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης, με την εφαρμογή της ψηφιακής σύγκλησης.
Για τις ανωτέρω περιοχές η σχετική πληροφορία που αφορά στον χαρακτήρα μιας έκτασης, θα λαμβάνεται αυτόματα και άμεσα από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/
Με τη διαδικασία των Δασικών Χαρτών αναρτώνται στο διαδίκτυο όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας ή οποία εισέρχεται στη δημόσια διοίκηση. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και του Γραφείου Προστασίας: 2351045477, 2351045471, 2351045566, 2351045569.
Ο Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Γεώργιος Χ. Μαυρίδης 
Δασολόγος με Α΄Βαθμό













Δεν υπάρχουν σχόλια: