29 Απριλίου 2018

Η τελευταία εικόνα της Ελλάδας από το Διάστημα

Καθώς Διάστημα και Ελλάδα είναι στην επικαιρότητα –λόγω των εξελίξεων στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό–, είναι η NASA που μας προσφέρει μια εικόνα που παντρεύει τα δύο θέματα.

Είναι γνωστό ότι μια από τις συνήθειες των μελών του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι να τραβάνε φωτογραφίες από φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας αλλά και από διάφορες περιοχές όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Κάτι τέτοιο συνέβη και στις 2 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, όταν ένα μέλος του πληρώματος του ISS καθώς ο σταθμός βρισκόταν επάνω από τα παράλια της Τουρκίας είδε μπροστά του καθαρό τον ορίζοντα και τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία καταγράφεται ο ελλαδικός χώρος και ένας υπέροχος –τι άλλο;– ήλιος να λαμπυρίζει στα νερά του Αιγαίου.
Αριστερά διακρίνεται η Πελοπόννησος, ενώ στα δεξιά διακρίνονται τα πόδια της Χαλκιδικής –που «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» ούτε από το Διάστημα.
Στην εικόνα διακρίνεται και ένα τμήμα του διαστημικού σταθμού.
Πέρα από το εκπληκτικό της φωτογραφίας, είναι μια ευκαιρία για τον μέσο άνθρωπο να αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα η στερεοτυπική εικόνα βορρά-νότου που έχουμε σχηματίσει για τον πλανήτη μας δεν υφίσταται όταν βρίσκεσαι σε τροχιά γύρω από τη Γη.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: