1 Μαΐου 2018

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 13.00 το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στο Όλβιο Ξάνθης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Πυροσβεστική ελέγχει πλήρως περιμετρικά τoν χώρο του εργοστασίου, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσής της φωτιάς, η οποία συνεχίζει να κατακαίει στο εσωτερικό των εργοστασιακών εγκαταστάσεων.
Η φωτιά έχει καταστρέψει ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και καίει ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά χωρίς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκρήξεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση κατάσβεσης θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη, με την κατάσταση να κρίνεται ότι είναι υπό έλεγχο.
Πυροσβεστική δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχειρούν αυτή την ώρα στο Όλβιο της Ξάνθη, ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ειδικότερα στο σημείο επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, ενώ νωρίς το απόγευμα στο σημείο μετέβησαν επιπλέον 5-6 πυροσβεστικά οχήματα.
Ένας εργαζόμενος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Sunlight ανέφερε ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Σιδηρόπουλος του xanthi2,gr, στο Ραδιόφωνο 24/7, από τον χώρο της πυρκαγιάς, λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και της διεύθυνσης του ανέμου, αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών που βρίσκονται στην πορεία του καπνού. Όσοι αποφασίσουν να μείνουν στα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν πορτοπαράθυρα κλειστά, όπως συμβουλεύουν οι αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στο χώρο αναψυχής του Νέστου.
Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη.
Πιθανότερη αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation.
Σε εγρήγορση για πιθανή ρύπανση
Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών και τον εντολή για εκκένωση των οικισμών γύρω από το εργοστάσιο της Sunlight εξέφρασε ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Σπύρος Ραψομανίκης.
Όπως ανέφερε, η απόφαση που ελήφθη ήταν κομβικής σημασίας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον την έλαβε. Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, του οποίου προϊσταται, έχει ήδη θέση σε λειτουργία έναν αέριο δειγματολήπτη προκειμένου να συγκεντρώσεις δείγματα στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ η καθηγήτρια του εργαστηρίου Ευγενία Λούπα αναμένεται να τοποθετήσει ένα δεύτερο στην περιοχή που κατευθύνθηκε κυρίως το σύννεφο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε 48 ώρες το Εργαστήριο θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση των δειγμάτων και θα έχει αποτελέσματα για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για 99 βαρέα μέταλλα τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και στην περιοχή της Ξάνθης.
Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Το εργαστήριο και ο Καθηγητής Ραψομανίκης είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις αρχές ενώ το θετικό είναι ότι το Εργαστήριο που εδρεύει στην Ξάνθη είναι από τα πλέον αξιόπιστα του πλανήτη με πιο σύγχρονα μηχανήματα.
 Πηγή: xanthi2.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: