8 Ιουνίου 2018

Οι νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση πνευμονοπαθειών

Περισσότεροι από 150 πάσχοντες από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση υποβάλλονται σε θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), γνωστοποίησε η αν. καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Αντωνίου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Πνευμολογογίας, με αντικείμενο εργασιών τη Σαρκοείδωση, την Πνευμονική Ίνωση και τις Διάμεσες Πνευμονοπάθειες, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Περιφέρειας.
Τα νεότερα δεδομένα για τη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία των νοσημάτων αυτών, τα οποία θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, θα δημοσιευτούν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνίου, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι η πιο συχνή πνευμονοπάθεια και κάποτε το ποσοστό επιβίωσης των πασχόντων ήταν αντίστοιχο εκείνου των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, σήμερα είναι σε κυκλοφορία στην αγορά δύο φάρμακα τα οποία επιβραδύνουν την ουλοποίηση του πνευμονικού ιστού και αυξάνουν εντυπωσιακά τον χρόνο ζωής των πασχόντων. Σημείωσε, δε, πως για άγνωστη έως στιγμή αιτιολογία, η νόσος πλήττει ηλικίες από 65 έως 70 έτη.

Σε ό,τι αφορά τη σαρκοείδωση, «δεν είναι σπάνια αρρώστια» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Imperial College London και διευθυντής της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων του Royal Brompton Hospital, στο Λονδίνο, Άθολ Γουέλς, ο οποίος σημείωσε πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πασχόντων με πολύ καλά αποτελέσματα θεραπείας. Εξήγησε, ωστόσο, ότι είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς η νόσος. Μάλιστα ασθενείς ενδέχεται να πάσχουν από πολύ επικίνδυνη σαρκοείδωση, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα και να εμφανίζουν μόνον μία σοβαρή κόπωση, όταν είναι πια αργά.

Όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ο καθηγητής Γουέλς θα επισκέπτεται την Κρήτη δις ετησίως προκειμένου να εξετάζει σοβαρές περιπτώσεις πασχόντων.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμπλήρωσης 40 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Οδυσσέας Ζώρας, σημείωσε: «Είμαστε μέσα στις δέκα καλύτερες σχολές στον τομέα εκπαίδευσης για τα ιατρικά θέματα και η πολιτεία πρέπει να το αναγνωρίσει, να το προάγει. Αν και δεν συμβαίνει πολλές φορές, θα επιμένουμε και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: