22 Ιουνίου 2018

Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία, νέα σελίδα για τη χώρα

Για μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλοπουλο, κατά την ενημέρωση για τις αποφάσεις του χθεσινού, ιστορικού Εurogroup όσον αφορά το χρέος.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η 21 Ιούνη 2018 θα μείνει στην ιστορία, καθώς γυρνά μία νέα σελίδα για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι το χρέος καθίσταται πλέον βιώσιμο. 
Χθες είχαμε μια, ιστορική -όπως τη χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος- συμφωνία στο Eurogroup, με την οποία πλέον το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτά που προβλέπει η συμφωνία: «Δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των αγορών.
«Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο της λιτότητας και των μνημονίων. Από εδώ και στο εξής είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα για να υλοποιήσει τους στόχους».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στις 19:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: