21 Ιουνίου 2018

Αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινούν οι αυτοδιοικητικοί στη Μακεδονία

Κοινό μέτωπο συγκροτεί η αυτοδιοίκηση σε Κεντρική, Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με στόχο η συμφωνία που υπέγραψα η κυβέρνηση με τα Σκοπιά στις Πρέσπες να μην επικυρωθεί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση ενωμένη όσο ποτέ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μην επικυρωθεί η συμφωνία την οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη απαράδεκτη και εθνική ήττα που ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.
«Εκτός από εμμονικοί  είναι και μοιραίο υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου και τα εθνικά συμφέροντα, στερούν το δικαίωμα του λαού να εκφραστεί είτε δημοκρατικά είτε με δημοψήφισμα είπε με εκλογές» σημείωσε.
Για τις αντιδράσεις τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό και οργανωμένο σχέδιο αλλά είναι άπορες αποκλειστικά των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας
Ανακοίνωσε ως μια πρώτη ενέργεια της αυτοδιοίκησης να βγει μπροστά διοργανώνοντας την Τετάρτη 27 Ιουνίου στο Grand Hotel κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας και των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων της κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή φορέων, επιμελητηριακών και μητροπολιτών ενώ όπως είπε έχουν ήδη δυάρι προσκλήσεις στις περιφέρειες και τη δημοτικά συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας
«Ένας και μόνο είναι ο στόχος να μην επικυρωθεί η συμφωνία και το κείμενο να μείνει στην η Συρία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς και ένας κύριος Ντιμιτρόφ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι στόχος της αυτοδιοίκησης είναι να ενώσει και όχι να διχάσει. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τη δυσαρμονία μεταξύ της απόφασης της κυβέρνησης και της βούλησης του λαού, πρωτοφανή την ειρωνεία Κοτζιά με όσους διαφωνούν με την συμφωνία και πρωτοφανή τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές στο Πισοδέρι. «Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτά» σημείωσε.
Τόνισε ότι η απόφαση δεν μπορεί να έχει ισχύ αν δεν έχει τη βούληση του λαού. «Το δημοψήφισμα είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για ένα θέμα που αφορά το λαό και την ιστορία» επισήμανε.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε ότι η συμφωνία δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. «Αυτοί που φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο υπάκουσαν στις εντολές τους και υπέγραψαν τη συμφωνία με το μολύβι που τους έδωσε ο Πάνος Καμμένος». Κατήγγειλε με τη σειρά του την αγριότητα όπως τη χαρακτήρισε της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές στο Πισοδέρι ενώ έκανε λόγο για καθεστωτική νοοτροπία και αντιδημοκρατική λογική της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει όποιον διαφωνεί φασίστα. «Η συνείδηση του λαού δεν πρόκειται να δεχτεί τη συμφωνία» τόνισε.
O περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος δήλωσε ότι σ συμφωνία δεν είναι αποδεκτή καθώς εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων καθώς με το άρθρο 1 αναγνωρίζει Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. «Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη ευαισθησίες και τη βούληση του λαού» σημείωσε και ζήτησε με τη σειρά του δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης ανάφερε ότι νιώθει πίκρα και απογοήτευση όταν βλέπει να υποχωρεί η εθνική υπόσταση, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια ζητώντας και αυτός δημοψήφισμα.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυσίδου τόνισε ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη του λαού ζητώντας επίσης δημοψήφισμα.
 Αιχμές κατά Μπουτάρη
Αιχμές για τη στάση και τις θέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη συμφωνία ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου απάντησε χαρακτηριστικά «Διαφωνώ με τη στάση και τις θέσεις του στο θέμα, διότι ως ΠΕΔΚΜ έχουμε λάβει συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία δεν συντάσσεται».
«Όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε και δεν λέμε, από αυτά που κάνουμε και δεν κάνουμε, από τις απουσίες μας και τις παρουσίες μας στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές» ήταν το σχόλιο του κ. Τζιτζικώστα.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: