10 Φεβρουαρίου 2017

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πολλά ερωτηματικά εγείρει το ταξίδι Τσίπρα στην Ουκρανία, σε μια εποχή που το διεθνές διπλωματικό πεδίο είναι συγκεχυμένο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

***
Ξεκάθαρες ερμηνείες δεν δίνονται αλλά πάντα μια βαθύτερη δεύτερη ανάγνωση μπορεί να δώσει απαντήσεις. Η επίσκεψη σε μια χώρα που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία του Πούτιν και οι πολιτικές αβρότητες Τσίπρα-Ποροσένκο, σημειολογικά στέλνουν μήνυμα προς τον νέο πλανητάρχη. Τραμπ είμαστε μαζί σου.
***
Μια επίσκεψη που κλείνει οριστικά την πόρτα προς τον Πόυτιν και αφήνει στο ράφι τους μύθους περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, τα περί παραδοσιακών δεσμών φιλίας, ομοδόξων κλπ.
***
Η επιλογή Τσίπρα χαρακτηρίστηκε ατυχής όταν μάλιστα η νέα ηγετική ομάδα της Ουκρανίας προέκυψε με αμφίβολες δημοκρατικές διαδικασίες.
***
Δεν θεωρώ ξεκομμένη τη συνάντηση Ρότσιλντ, του μεγιστάνα των τραπεζών, με τον Τσίπρα με τις συναντήσεις που ακολούθησαν. Προφανώς συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός plan B, με το ενδεχόμενο Grexit από την Ευρωζώνη.
***
Η Ουκρανία σαφώς θα μπορούσε να μας σταθεί στα χειρότερα σαν "σιτοβολώνας της Ευρώπης", αν το συνδυάσω με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ή με μια περίοδο προσαρμογής μετά το grexit.
***
Δεν θέλω να επεκταθώ για να μην ενσπείρω πανικό αλλά όπως κάνουν οι σεισμολόγοι, καλό θα είναι να ξέρουμε ότι ζούμε σε μια ευαίσθητη περιοχή και να’χουμε κατά νου, ότι θα υπάρχουν σίγουρα γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
***
Η έξοδος από περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, τις περισσότερες φορές τερματίζεται με απρόοπτα γεγονότα, ανατρεπτικά αν θέλετε και πάντα με τις ευλογίες ή όχι των μεγάλων δυνάμεων.
***
Σε μια περίοδο πολύ λεπτών ισορροπιών, το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Τσίπρας μπορεί να χειριστεί με ευελιξία τις καταστάσεις. Νομίζω ότι για την ώρα είναι επαρκής, όσον αφορά τις διεθνείς μας σχέσεις και οι επιλογές, βάσει των συνθηκών, είναι οι δέουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: