1 Ιουνίου 2017

Από επιπλοκές μηνιγγίτιδας τύπου Β κατέληξε αγοράκι 2 ετών

Έχασε τελικά τη μάχη το αγοράκι ηλικίας 2 ετών που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, λόγω επιπλοκών από μηνιγγίτιδα τύπου Β. 


Το άτυχο παιδί, από τα Γρεβενά, είχε εκδηλώσει στις αρχές Μαΐου αιμορραγικό εξάνθημα και εξαιτίας αυτού είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο «Ιπποκράτειο» Nοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών η κλινική εικόνα του παιδιού επιδεινωνόταν διαρκώς με αποτέλεσμα την Τετάρτη 31 Μαΐου να καταλήξει.
Από τις αρχές του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά εννέα περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Προσφάτως, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να εντάξει το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ωστόσο, η πλήρης κάλυψή του από τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται μόνο από την ηλικία άνω των δυο μηνών για βρέφη, παιδιά και ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια ραγδαίως εξελισσόμενη νόσος η οποία παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.
Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.
Σήμερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα (52 άτομα ετησίως) και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη κάτω του ενός έτους να αποτελούν την κυριότερη ευπαθή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Η  Δρ Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το  Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας τύπου Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: