27 Ιουνίου 2017

Αυτή ειναι η ρύθμιση της κυβερνησης για τους συμβασιούχους της καθαριότητας


Κατατέθηκε στη Βουλή την Δευτέρα το βράδυ η ρύθμιση η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.
Η τροπολογία δίνει περιθώριο στους Δήμους για αποστολή νέων οργανογραμμάτων έως τις 31 Ιουλίου και δυνατότητα απασχόλησης των υφιστάμενων συμβασιούχων καθαριότητας – που έληγαν οι συμβάσεις τους 7 Ιουνίου – σε συνιστώμενες ή κενές θέσεις μέχρι την έκδοση προσωρινών πινάκων διοριστέων από το ΑΣΕΠ και το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018.

Στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης γίνεται λόγος για την ύπαρξη ύπαρξη εξαιρετικού λόγου δημόσιας Υγείας. Αυτό μάλιστα θα είναι και το επιχείρημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που θα έχει στις 10 το πρωί της Τρίτης με την ομποσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών είχε συναντηθεί και με την ΠΟΕ- ΟΤΑ αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη . Ο κ. Σκουρλέτης δηλωσε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι αναλαμβάνει και την ευθύνη για την συνταγματικότητα της ρύθμισης που κατέθεσε το βράδυ στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη.
Η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι ήδη απελπιστική ενώ ο επερχόμενος καύσωνας επιβάλλει στην κυβέρνηση να δώσει λύση ...χθες καθώς τίθενται σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία Σκουρλέτη
Eιδικότερα σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με την τροπολογία προβλέπονται:
-Οι ΟΤΑ α' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση και μέχρι τις 31-7-2017 τις σχετικές αποφάσεις τροποποιήσεις των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας τους ύστερα από εκτίμηση των οργανικών αναγκών αυτών σε κάθε είδος ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα.
-Σε περίπτωση σύστασης νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες Καθαριότητας απαιτείται να έχει προηγηθεί βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις σχετικά με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου.
-Καθορίζεται η βαθμολόγηση της εμπειρίας του Τακτικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία και προσαυξάνονται κατά πέντε έτη τα σχετικά όρια ηλικίας διορισμού για τις εν λόγω προσλήψεις.
-Οι οικείοι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις είτε σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πάντως όχι πέραν της 31-3-2018 Να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις το προσωπικό που παρείχε ήδη τις σχετικές υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι τις 7-6-2017. Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας δεν επιφέρει μεταβολές στο χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσελήφθησαν οι απασχολούμενοι στις εν λόγω θέσεις
Η συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ
Πριν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης καταθέσει την τροπολογία στη Βουλή από το Μαξίμου είχε ανακοινωθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ στις 10 το πρωί της Τρίτης.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να δώσει την εικόνα καταλυτικής παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και με τους συμβασιούχου απεργούς συζητάει "πρόσωπο με πρόσωπο" και την δημόσια υγεία είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».
Και η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία
Τροπολογία για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ έως τις 7 Ιουνίου, είχε καταθέσει νωρίτερα τη Δευτέρα η ΝΔ.Οι αρμόδιοι τομεάρχες Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεωργαντάς, προτείνουν οι απολαβές εργαζομένων που αφορούν δεδουλευμένα έως την 7η Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο συμβάσεων που παρατάθηκαν με βάση τους νόμους του 2016 και 2017, να «καταβάλλονται από τους δημόσιους φορείς μετά από προσήκουσα πιστοποίηση εκ μέρους των οικείων προϊσταμένων ότι πράγματι παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί τη νομική βάση για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζουν ότι, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι παρατάσεις των συμβάσεων που έγιναν το 2016 και το 2017 είναι «αντισυνταγματικές» και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει καταβολή των μισθών που προβλέπονταν από τις συμβάσεις αυτές προσθέτουν:
«Συνεκτιμώντας: α) την ευθύνη του Κράτους στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής έντασης λόγω των αντισυνταγματικών παρατάσεων των συμβάσεων,
β) τις συνταγματικές εκ του Κράτους δικαίου, αρχές της ασφάλειας του δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των γεγενημένων αξιώσεων ως στοιχείο της συνταγματικής και Διεθνούς Δικαίου προστασίας της περιουσίας,
γ) τη θεμελιώδη νομική αντίληψη ότι η συνέχιση της απασχόλησης εργαζομένων, παρά την έλλειψη έγκυρου συμβατικού δεσμού, γεννά καθ’ υποκατάσταση αξίωση καταβολής σε σχέση με τις δεδουλευμένες αποδοχές και
δ) το υψηλό πρόσθετο κόστος και την επένδυση σε ανθρώπινη ενέργεια, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους εμπλεκόμενους πολίτες, που επάγεται η ικανοποίηση της αξίωσης καταβολής των δεδουλευμένων μέσω της δικαστικής οδού, «η παρούσα πρόταση νόμου παρέχει τη νομική βάση για την καταβολή των δεδουλευμένων σε χρόνο που κρίθηκε ότι δεν καλύπτεται από νόμιμη συμβατική σχέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: