8 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων καθιερώθηκε το 2000 έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Deutsche Hirntumorhilfe e.V» (Γερμανική Ένωση Εγκεφαλικών Όγκων), με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.Ο εγκέφαλος
Ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σπογγώδης ιστός μάζας. Προστατεύεται από τα οστά του κρανίου και τρεις λεπτές μεμβράνες που ονομάζονται μήνιγγες. Ένα δίκτυο νεύρων μεταφέρει μηνύματα εμπρός και πίσω μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ο εγκέφαλος κατευθύνει τα πράγματα που επιλέγουμε να κάνουμε (όπως το περπάτημα και η ομιλία) και τα πράγματα που επιλέγουμε να κάνει το σώμα μας χωρίς να σκεφτόμαστε (όπως η αναπνοή). Ο εγκέφαλος είναι επίσης υπεύθυνος για τις αισθήσεις μας (όραση, ακοή, αφή, γεύση, και οσμή), τη μνήμη, τα συναισθήματα και την προσωπικότητα.
Ο όγκος
Ο Καρκίνος ξεκινά από τα κύτταρα, τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τους ιστούς. Οι ιστοί συνθέτουν τα όργανα του σώματος. Κανονικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται για να σχηματίσουν νέα κύτταρα, όπως το σώμα τα χρειάζεται. Όταν τα κύτταρα γεράσουν, πεθαίνουν και νέα κύτταρα παίρνουν τη θέση τους. Μερικές φορές αυτή η τακτική διαδικασία πηγαίνει στραβά. Νέα κύτταρα δημιουργούνται όταν το σώμα δεν τα χρειάζεται και τα παλιά κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν πρέπει. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν μια μάζα ιστού που ονομάζεται όγκος.

Καλοήθεις και Κακοήθεις όγκοι
Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις:
Οι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου δεν περιέχουν καρκινικά κύτταρα:
i. Συνήθως, οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν, και σπάνια αναπτύσσονται ξανά.
ii. Κύτταρα από καλοήθεις όγκους δεν εισβάλλουν στους ιστούς γύρω τους ή να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να πιέσουν σε ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
iii. Σε αντίθεση με καλοήθεις όγκους στα περισσότερα άλλα μέρη του σώματος, οι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι μερικές φορές απειλητικοί για τη ζωή.
iv. Πολύ σπάνια, ένας καλοήθης όγκος του εγκεφάλου μπορεί να γίνει κακοήθης.


Οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου περιέχουν καρκινικά κύτταρα:
I. Οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι γενικά πιο σοβαροί και συχνά είναι απειλητικοί για τη ζωή.
II. Είναι πιθανό να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και να εισβάλλει στον περιβάλλοντα υγιή ιστό του εγκεφάλου.
III. Πολύ σπάνια, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ξεφύγουν από έναν κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, ή ακόμη και σε άλλα μέρη του σώματος. Η εξάπλωση του καρκίνου ονομάζεται μετάσταση.
IV. Μερικές φορές, ένας κακοήθης όγκος δεν εκτείνεται σε υγιή ιστό. Ο όγκος μπορεί να περιέχεται μέσα σε ένα στρώμα ιστού. Ή τα οστά του κρανίου ή άλλη δομή στο κεφάλι μπορεί να περιοριστεί. Αυτό το είδος του όγκου που ονομάζεται έγκλειστος ή ενθυλακωμένος.

Αιτίες
· Λεμφώματα που αρχίζουν στον εγκέφαλο σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μερικές φορές συνδέονται με τον ιό Epstein-Barr.
· Η έκθεση σε ακτινοβολία κατά την εργασία ή σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τραύματα στο κεφάλι, το κάπνισμα, και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντες κινδύνου.
· Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου, αυξάνει τον κίνδυνο για τους όγκους εγκεφάλου μέχρι 20 ή 30 χρόνια μετά.
· Ο κίνδυνος από τη χρήση κινητών τηλεφώνων είναι πολυσυζητημένος. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα και οι ασύρματες συσκευές είναι ασφαλείς και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο.
· Κάποιες κληρονομικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο των όγκων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νευροϊνωμάτωσης, το σύνδρομο Von Hippel-Lindau, το σύνδρομο Li-Fraumeni, και το σύνδρομο Turcot.
Συμπτώματα
1. Πονοκέφαλοι και μερικές φορές τρέμουλο χεριών
2. Αδυναμία σε ένα μέρος του σώματος
3. Επιληπτικές κρίσεις (ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας)
4. Αλλαγές στην ψυχική λειτουργία του ατόμου
5. Αλλαγή σε εγρήγορση (συμπεριλαμβανομένων υπνηλίας, απώλειας συνείδησης και κώματος)
6. Ζάλη ή μη φυσιολογική αίσθηση της κίνησης (ίλιγγος)
7. Απώλεια της ισορροπίας και του συντονισμού
8. Σύγχυση ή απώλεια μνήμης και προβλήματα στα μάτια
Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου στα παιδιά, όπως δεξαμεθαζόνη, αντιεπιληπτικά, φάρμακα για τον πόνο και αντιόξινα ή αναστολείς ισταμίνης για τον έλεγχο των ελκών στρες.
Πηγές: San Simera, World Brain Tumor Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: