27 Ιουλίου 2017

Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και εγκεφαλικό επεισόδιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και εγκεφαλικό επεισόδιο
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Οι συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης λίπους στις σύγχρονες δίαιτες είναι λίγο πολύ γνωστές. Κυμαίνονται από την απλή αύξηση του σωματικού βάρους έως και την πρόκληση χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και οι διάφοροι τύποι καρκίνου.
Μία πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η υψηλή πρόσληψη λιπαρών, ειδικά των trans λιπαρών που περιέχονται στα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές της βιομηχανίας γενικότερα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη και πληρέστερη όσον αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες για εγκεφαλικό με βάση τη διαιτητική πρόσληψη λίπους. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 87.230 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν λεπτομερέστατα με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Οι ερευνητές της χώρισαν σε τέσσερις υποομάδες με βάση την πρόσληψη του λίπους και τις παρακολούθησαν για επτά χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν πόσες από αυτές υπέστησαν αιμορραγικό εγκεφαλικό, το πιο κοινό είδος εγκεφαλικού. Σημειώθηκαν 288 περιστατικά στην ομάδα των γυναικών που κατανάλωναν το περισσότερο λίπος (95 γραμμάρια την ημέρα) έναντι 249 περιστατικών στην ομάδα των γυναικών που κατανάλωναν το λιγότερο λίπος (25 γραμμάρια την ημέρα). Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ξεκάθαρο: λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο εγκεφαλικό (σωματικό βάρος, φυλή, κάπνισμα, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, κατανάλωση αλκοόλ, λήψη ασπιρίνης ή άλλων φαρμάκων), οι γυναίκες που κατανάλωναν το περισσότερο λίπος είχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνες που  κατανάλωναν το λιγότερο. Μάλιστα, βρήκαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα trans λιπαρά διέτρεχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες.
Όπως τονίζει ο Dr. Emil Matarese, ειδικός στα εγκεφαλικά στο Ιατρικό Κέντρο “St. Maryr” στην περιοχή Langhorne στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, “πρόκειται για μία αύξηση που μπορεί να προληφθεί ολοκληρωτικά”. Πριν την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους άνδρες. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η προστατευτική επίδραση των οιστρογόνων εξαφανίζεται. Έτσι, ο Matarese προτείνει όλες οι γυναίκες και ειδικά όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουν και να αποφεύγουν όσα περιέχουν trans λιπαρά.
Κατά μέσο όρο οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών στην Αμερική, καταναλώνουν  γύρω στα 63 με 68 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Μία σοκολάτα Snickers περιέχει 14 γραμμάρια λίπους, ενώ μία μπάλα παγωτό Haagen-Dazs περιέχει γύρω στα 20 γραμμάρια. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οργάνωση για την Καρδιά (American Heart Association), η πρόσληψη λίπους θα πρέπει να περιορίζεται στο 20-25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, ενώ η κατανάλωση των trans λιπαρών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% αυτής. Τα “καλά” λιπαρά, που παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, είναι αυτά που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο και σε διάφορους σπόρους (π.χ λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο). Καλό θα είναι, λοιπόν, να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών, προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης των διάφορων χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: