28 Ιουλίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η 28η Ιουλίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας. 450.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο είναι αρμόδιο για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που συνιστούν οι ιογενείς ηπατίτιδες, περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα μας είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 150.000 είναι φορείς της ηπατίτιδας C. Σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα Α καταγράφονται περίπου 116 κρούσματα τον χρόνο κυρίως σε πληθυσμούς τσιγγάνων.

Μελανή είναι η εικόνα για την ιογενή ηπατίτιδα παγκοσμίως καθώς πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ευθύνεται για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο.
Η ανακάλυψη εμβολίων και θεραπειών από τους επιστήμονες είναι το ένα όπλο για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας. Το άλλο, πολύ σημαντικό επισης, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, για την πρόληψη, για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα
Ηπατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλείται συνήθως από ιούς και είναι γνωστή ως ιογενής ηπατίτιδα.
Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία, να εμφανιστεί δηλαδή ξαφνικά λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού και να αυτοϊαθεί σε λίγους μήνες, (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα Α, που δε γίνεται ποτέ χρόνια) είτε χρόνια, η οποία μπορεί να προκληθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, D και κυρίως της ηπατίτιδας C.
Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα, αλλά ο επιπολασμός των φορέων ηπατίτιδας Β παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.
Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται:
από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη
από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες)
από επαφή με αίμα μολυσμένου ατόμου μέσα στην οικογένεια
κάθετη μετάδοση από μολυσμένη μητέρα (νεογνά, κατά τον τοκετό)
από μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος που χορηγήθηκαν πριν το 1979 (εξαιρετικά σπάνια πια, λόγω του συστηματικού ελέγχου στις αιμοδοσίες)
Πώς αντιμετωπίζεται
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Από το 1982 υπάρχει ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β, που είναι το πρώτο προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.
Ιάσιμη θεωρείται σημερα και η ηπατίτιδα C για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν νέας γενιάς φάρμακα και άλλαξε ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της. Εκριζώνουν τον ιό σε πάνω από 95% των ασθενών που θα τα λάβουν, και μάλιστα μπορούν να δοθούν και σε ασθενείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν καμία άλλη θεραπεία, όπως στους πολύ βαριά ασθενείς, με προχωρημένη κίρρωση, στους οποίους η μόνη ελπίδα ήταν η μεταμόσχευση.
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στους αριθμούς 210-5212178 και 210-5212183. Τέλος, σημαντικές πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας www.keelpno.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: