28 Ιουλίου 2017

Σκάνδαλο Siemens: Ελεύθερος παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μαντέλης

Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Τάσος Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Οι δικαστές του αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να του δοθεί αναστολή στην έφεση, επιβάλλοντάς του τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Μαντέλης κατά την απολογία του είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα δεν αποτελούσαν δωροδοκία αλλά… προεκλογική χορηγία.

Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων -230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, χρήματα τα οποία κατά τη δικογραφία αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα για αναστολή στην έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.

Το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: