22 Αυγούστου 2017

Σεισμός 4 Ρίχτερ στο νησί της Ίσκια στην Ιταλία

 Νεκροί και αγνοούμενοι 
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά του νησιού της Ίσκια, κοντά στην Νάπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει κτήρια στηντοποθεσία Καζαμίτσιολα της Ίσκια. Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, 7 αγνοούμενους και 25 τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, για την παροχή βοήθειας στους τραυματίες και τη διάσωση των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με την Rai, έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα και ο θάνατός της οφείλεται στην πτώση μέρους του τοίχου της τοπικής εκκλησίας. Σε απόσταση λίγων μέτρων, ένα κτήριο έχει καταρρεύσει και επτά άτομα έχουν μείνει εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια.
Στο σημείο έφτασαν άνδρες του στρατού, οι καραμπινιέροι και οι πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν από τα ερείπια τους εγκλωβισμένους.Κατάφεραν να διασώσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα από τα ερείπια και τώρα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ένα παιδί δέκα ετών, ένα μωρό επτά μόλις μηνών και μια έγκυο γυναίκα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια ενός γκρεμισμένου σπιτιού.
Πολλά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι νεκροί είναι δύο, αλλά ο επίσημος απολογισμός παραμένει ότι υπάρχει μόνο ένας νεκρός.
Από την Νάπολη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας μεταφέρει μέσω θαλάσσης μηχανήματα και οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
Η σεισμική δόνηση, αρχικά ανακοινώθηκε πως είχε ένταση 3,6 Ρίχτερ, ωστόσο αργότερα το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής αναθεώρησε την ένταση του στα 4 Ρίχτερ, ενώ το EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) ανεβάζει στα 4,3 Ρίχτερ. Σημειώθηκε στις 20 και 57 λεπτά τοπική ώρα (21 και 57 λεπτά ώρα Ελλάδας). Η δόνηση έγινε πιο αισθητή στην βόρεια πλευρά του νησιού, στις περιοχέςΚαζαμίτσιολα και Λάκκο Αμένο.
Στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και επικράτησε πανικός. Ππολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.
Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί,εκκενώθηκε, διότι εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους.Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, πάντα στο Λάκκο Αμένο της Ίσκια και οι τουρίστες έχουν εξέλθει του κτιρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: