1 Αυγούστου 2017

«Τραγουδάμε όχι για να ξεχάσουμε αλλά για να θυμηθούμε»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗΣΤΗ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Με αφορμή τη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο το Σάββατο 5 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Δίου η Α. Πρωτοψάλτη μιλά στην Κατερίνα Τσαλού για τη συνεργασία της με τον Στ.Ξαρχάκο, την οικονομική κρίση, τη μουσική. 
Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή αυτός ο όρκος προς την πατρίδα, δηλώνει η δημοφιλής τραγουδίστρια αναφερόμενη στην ενασχόλησή της με την πολιτική



Αυτό το καλοκαίρι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τον Σταύρο Ξαρχάκο! Η αφορμή δόθηκε από το ίδιο το κοινό, στην συναυλία του “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στο Καλλιμάρμαρο, που με τον ενθουσιασμό του “απαίτησε” από τους 2 σπουδαίους καλλιτέχνες μια ευρύτερη συνεργασία. Φέτος είναι γεγονός !  

Μία συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα μας χαρίσει αξέχαστες στιγμές.
 Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα βρίσκεται επί σκηνής μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη σε ένα πρόγραμμα που θα διευθύνει ο ίδιος και κατά την διάρκεια του οποίου θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα  με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία της ερμηνεύτριας. Στις 5 Αυγούστου οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Μαζί τους θα βρίσκεται εννεαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από εκλεκτούς μουσικούς.
Με αφορμή τη συναυλία η Κατερίνα Τσαλού συνομίλησε με την Α.Πρωτοψάλτη που δέχθηκε ευγενικά την πρόσκληση για συνέντευξη


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Κατερίνα Τσαλού: Μια παράσταση που έχει χαρακτηριστεί «συνάντηση  κορυφής», «Συνάντηση υψηλού επιπέδου»… Πώς τη βιώνετε στη μέχρι σήμερα περιοδεία ανά την Ελλάδα;
-Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Τα συναισθήματα μου είναι πολύ δυνατα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι μοναδικός  συνθέτης, εκπληκτικός μαέστρος και τα τραγούδια του έχουν γράψει ιστορία. Χαίρομαι που έφτασε η στιγμή της συνάντησής μας.
-Κ.Τ.: Τι θα μας παρουσιάσετε στο αρχαίο Θέατρο Δίου;
-Α.Π.: Θα τραγουδήσω μόνο δικά του τραγούδια. Αυτή ήταν και η σκέψη  και  η πρόκληση για την “Συνάντηση”. Η ‘Αλκηστις συναντάει  και τραγουδάει  Σταύρο Ξαρχάκο, με τον ίδιο να διευθύνει επί σκηνής την 9μελή ορχήστρα. Πραγματικά νομίζω ότι μέσα από αυτή την συνάντηση θα ξαναθυμηθούμε, θα νοιώσουμε, θα συγκινηθούμε, θα τραγουδήσουμε και θα αισθανθούμε όλα όσα έχει καταθέσει ο ίδιος στην πορεία του. Οι ενορχηστρώσεις που έκανε για την συνάντησή μας είναι μοναδικές και φυσικά ο τρόπος που διευθύνει επί σκηνής πραγματικά εντυπωσιακός.!!! Η σκηνή  ξεχειλίζει πάθος και ενέργεια.
Κ.Τ.: Πώς είναι η συνεργασία σας επί σκηνής και όχι μόνο με τον Σταύρο Ξαρχάκο; 
-Α.Π.: Υπέροχη !! Είμαστε ο κύριος Νίτρο και η κυρία Γλυκερίνη!
Ο Ξαρχάκος έχει πάθος για την ζωή, έχει απίστευτο χιούμορ, είναι καλλιτέχνης μέχρι το τελευταίο του κύτταρό του   και τελειομανής όπως και εγώ! Ευτυχώς ταιριάζουμε σε πολλά!
Κ.Τ.: Έχετε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες και έχετε  μια σπουδαία καριέρα. Υπάρχει κάτι που θέλετε και δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;
Α.Π.: Πάντα η ζωή  θα αυτοσχεδιάζει  και πάντα θα υπάρχει  ένα όνειρο που θα θέλει να βγει στο φως από πολύ βαθειά... Αυτή είναι και η μαγεία της ζωής.
Κ.Τ.: Σε μια χώρα που τα τελευταία 8 χρόνια ταλανίζεται από την κρίση πιστεύετε ότι η μουσική και ο καλλιτεχνικός χώρος έχουν υποστεί ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα; Πώς νιώσατε την κρίση στον επαγγελματικό σας χώρο;
Α.Π.: Φυσικά και έχει υποστεί πλήγμα ο καλλιτεχνικός χώρος. Μέρος της κοινωνίας είναι και  ο καλλιτέχνης Είναι όμως κι ο χώρος που ακουμπάς τα συναισθήματα σου, είναι γιατρικό. Όμως  η κρίση έκανε και ένα πολύ μεγάλο καλό στο χώρο. Ξεκαθάρισε  την ήρα απ το στάχυ ...  Είναι η εποχή της αυθεντικής επαφής,  που το «βγαίνω έξω» σημαίνει  επιλέγω πολύ καλά που θα πάω  και πως θέλω να περάσω .Ξαναγεννήθηκε το συναίσθημα  της απλής επικοινωνίας, του «ανθρώπινου» ήχου, της μουσικής  που εξυψώνει το  «μέσα μας»-ήσυχα αλλά  δυνατά-  και στο τέλος αφήνει μια αλήθεια, ένα φως στην σκοτεινή εποχή. Τραγουδάμε όχι για να ξεχάσουμε αλλά για να θυμηθούμε.

-Κ.Τ.: Αν θα μπορούσατε με ένα τραγούδι σας να μιλήσετε στους ξένους εταίρους και μη που όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ποιο θα ήταν αυτό;
-Α.Π.: Θα σας  πω τους στίχους του Νίκου Γκάτσου που τα λέει όλα, είναι γραμμένο το 91 και μελοποιημένο από τον Ξαρχάκο:
Τούτος ο τόπος  είναι ένας μύθος
από χρώμα και φως- ένας μύθος κρυφός
 με τον κόσμο του ήλιου δεμένος .
Κάθε αυγή ξεκινά –ν ανταμώσει ξανά ,
το δικό του αθάνατο γένος.
Τούτος ο τόπος είναι ένας κήπος,
με κλαμένα παιδιά, στη γαλάζια ποδιά,
κάποιας μάνας  χαμένης,
που συντρόφοι ορφανοί,
καρτερούν να φανεί
στο κατώφλι μιας πόρτας κλεισμένης.
Τούτος ο τόπος είναι ένας βράχος–
σαν σπαθί κοφτερός που σοφός ο καιρός
θα τον κάνει τραγούδι μιά μέρα
 και θαρθούνε εποχές που οι φτωχές μας ψυχές
τον σκοπό του θ’ακούν στον αέρα…..

Κ.Τ.: Οι άνθρωποι του πολιτισμού, του πνεύματος,  μιλούν με την τέχνη τους. Σ’αυτή τη συγκυρία για τη χώρα μας κάποιοι υποστηρίζουν ότι έμειναν «άφωνοι». Συμφωνείτε;
Α.Π.: Δεν συμφωνώ γιατί έχουν γίνει πολλά και από πολλούς. Πιστεύω ότι  είναι πολύ σημαντικό  να διεκδικείς όχι μόνο για σένα αλλά και για τον διπλανό σου.  Όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη επηρεάζουν την έκφραση και δεν μπορείς να μην συγκινείσαι από γεγονότα και καταστάσεις της κοινωνίας. Τα τραγούδια από αρχαιοτάτων χρόνων κάνουν μια μουσική καταγραφή της ιστορίας και  εκφράζουν όλες τις πτυχές της ζωής  μας. Τον έρωτα  και όλους τους δορυφόρους του, την ξεγνοιασιά, τη μοναξιά, τη λύπη, την απονιά, το θάνατο, τον χωρισμό, την χαρά, την πολιτική ...
Πολλές φορές έχω ενώσει την φωνή μου με άλλους καλλιτέχνες εντός και εκτός συνόρων για να βοηθήσουμε αυτούς που η φωνή τους δεν ακούγεται.
 Τραγουδήσαμε για το δικαίωμα στη ζωή, για το περιβάλλον, για τα παιδιά, για την ισότητα  και την ειρήνη στο κόσμο.
Κ.Τ.: Τι γεύση σας άφησε η ενασχόληση με την πολιτική;
Θα το ξανακάνατε;
Α.Π.: Ήταν ύψιστη τιμή για εμένα να υπηρετήσω για λίγο την θεσμική λειτουργία του Συντάγματος, να υπηρετήσω την Ελλάδα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που δεν απείχε όμως και πολύ από όλα όσα έκανα για την πατρίδα μου μέσω της μουσικής. 
Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή αυτός ο όρκος προς την Πατρίδα.
Το Υπουργείο Τουρισμού  είναι ένα εκπληκτικό υπουργείο, είναι ο καθρέφτης της χώρας  και του πολιτισμού μας. `δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η πιο σοβαρή επένδυση για την χώρα μας είναι  ο Τουρισμός και πρέπει να γίνει η σημαία μας μαζί φυσικά με τον Πολιτισμό μας.
Όσο για μένα …στο αίμα μου κυλάει μόνο μουσική!!!
Κ.Τ.: Τι ετοιμάζετε για το χειμώνα;


Α.Π.: Προς το παρόν  συνεχίζουμε με τον Ξαρχάκο περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και θα κλείσουμε με το Ηρώδειο στις 24 Σεπτεμβρίου. Έχω κάποιες προσωπικές  συναυλίες στο εξωτερικό για το 2018, και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: