27 Αυγούστου 2017

Oι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας – Ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων

Να μπει τάξη και να εφαρμοστεί η νομοθεσία όσον αφορά την εργασία έχει ως κύριο στόχο του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και αυτό δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», αναφέρει σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρει η υπουργός, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «επιχειρεί να ανταποκριθεί σε δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας και να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας».

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει τους τρεις άξονες του υπό κατάθεση νομοσχεδίου. Με τις ρυθμίσεις του:

- Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από την απλήρωτη, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

- Διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

- Εισάγονται θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Εδώ, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).

Πρόστιμα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έως τα μέσα Ιουλίου, έγιναν 1.633 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους περίπου 1.870.000 ευρώ.

«Το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων του ΣΕΠΕ στον τουριστικό κλάδο συνεχίζεται καθ' όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ο στόχος για 4.000 ελέγχους θα υπερκαλυφθεί. Μια παρέμβαση που έχει βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων είναι η υποχρεωτική καταβολή του μισθού μέσω τράπεζας. Διαθέτουμε έτσι ένα ακόμα εργαλείο εντοπισμού και αντιμετώπισης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Κριτική στη ΝΔ
«Αποκαλυπτικές για τη στάση της αντιπολίτευσης θα είναι η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου καθώς ενώ «η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και αυτό δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί» η ΝΔ έχει ένδεια επιχειρηματών. Μάλιστα, η υπουργός καλεί την αντιπολίτευση να απαντήσει «γιατί, κατά τα πολλά χρόνια διακυβέρνησής της, η προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχτηκαν τεράστια πλήγματα». 


"Η επίκληση «επικοινωνιακών λόγων» είναι η εύκολη λύση, για όποιον διαφωνεί με μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων ή δεν θέλει να αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα τέτοιου χαρακτήρα ή διαφωνεί με μέτρα που περιορίζουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας στους εργασιακούς χώρους. Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να κάνει αυτού του είδους την κριτική, ας απαντήσει καλύτερα γιατί, κατά τα πολλά χρόνια διακυβέρνησής της, η προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχτηκαν τεράστια πλήγματα", είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: