5 Σεπτεμβρίου 2017

Οι δύο επιστήμονες που έφτιαξαν την πυρηνική βόμβα του Κιμ

Παρασημοφορημένοι στην Β. Κορέα, στην... «μαύρη λίστα» όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο λόγος για τον Hong Sung-mu και τον Ri Hong-sop, του δύο επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τελευταία πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες από το επίσημο πρακτορείο KCNA, δείχνουν τους δύο επιστήμονες να βρίσκονται δίπλα στον ηγέτη της Β. Κορέας τη στιγμή που ο τελευταίος επιθεωρεί κάτι που μοιάζει με πολεμική κεφαλή.
Ο Ri Hong-sop είναι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Όπλων της Β. Κορέας, ενώ ο Hong Sung-mu είναι ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος οπλικής βιομηχανίας του κυβερνώντος εργατικού κόμματος της χώρας.
Την περασμένη Κυριακή η Β. Κορέα πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή της, ενώ οι φήμες ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία ακόμη και βόμβας υδρογόνου δίνουν και παίρνουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη Ν. Κορέα, οι δύο ανωτέρω επιστήμονες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πραγματοποίησε της μεγαλύτερης φιλοδοξίας του Κιμ-Γιονγκ Ουν: Την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού πυραύλου που θα μπορεί να μεταφέρει ένα πυρηνικό όπλο – και έτσι να πλήξει- τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει ο Guardian, σε αντίθεση με τον πατέρα ή τον παππού του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε να εμπλακεί προσωπικά με τους συγκεκριμένους επιστήμονες και το πυρηνικό πρόγραμμα συνολικά, κάνοντας συχνές επισκέψεις στα εργαστήρια. «Όπως όλα δείχνουν ο Hong είναι ο επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών ως υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, ενώ ο Ri έχει υπό την ευθύνη του τις πυρηνικές δοκιμές όπως τις βόμβες υδρογόνου» στον Guardian ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε ωστόσο να διασαφηνίσει τον ακριβή ρόλο των δύο ανδρών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν ανελιχθεί σημαντικά καθώς προχωρούσε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Το 2016 ο Hong και ο Ri έλαβαν μετάλλια τα οποία τους δόθηκαν προσωπικά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δύο μήνες αργότερα, συνόδευσαν τον Κιμ σε επιθεώρηση ενός όπλο.
Η επιστημονική ομάδα του Κιμ περιλαμβάνει, εκτός των ανωτέρω, και τρεις επιστήμονες ειδικούς στους πυραύλους.
Τόσο ο Hong όσο και ο Ri βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας. Ειδικότερα ο ΟΗΕ αναφέρεται στο ρόλο του Ri στην «παραγωγή όπλων πλουτωνίου», ενώ ένας ειδικός του οργανισμού ανέφερε ότι ο Hong έχει «ρόλο κλειδί στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας».
Ο Ri υπήρξε στο παρελθόν διευθυντής του Yongbyon nuclear research centre, την μόνη εγκατάσταση που πραγματοποιεί εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο Siegfried Hecker, καθηγητής πυρηνικής επιστήμης στο Stanford University και ένας από τους τελευταίους αμερικανούς που επισκέφθηκαν το Yongbyon, θυμάται συναντήσεις που είχε με τον Ri μεταξύ 2004 και 2008.
Σε μια από αυτές o Ri καυχιόταν ότι η Β. Κορέα κατάφερει να παράγει πλουτώνιο χωρίς εξωτερική βοήθεια.
O Hong είναι πρώην μηχανικός του Yongbyon ενώ είναι ο υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος για συγκεκριμένα ζητήματα από τα μέσα του 2000. Ανελίχθηκε ραγδαία από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο Κιμ ανέλαβε, μετά το θάνατο του πατέρα του.
Σπούδασε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πιθανότατα και στη Ρωσία, ενώ ο Ri έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο εξωτερικό, τόνισε ο Michael Madden, ειδικός στη Β. Κορέα.
«Είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και η τελευταία γενιά εκείνων που σπούδασαν στον παλιό κομμουνιστικό κόσμο» πρόσθεσε.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: