8 Σεπτεμβρίου 2017

Ο κ. Μακρόν μίλησε για επανίδρυση της Ευρώπης από την Πνύκα

«Δεν ξέρω άλλο μέρος στον Πλανήτη με τέτοια παράδοση και λατρεία της ελευθερίας, των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών. Ξέρω άλλα μέρη με έντονη ανάπτυξη, άλλα μέρη που προηγούνται τεχνολογικά και οικονομικά αλλά τέτοιο μέρος με βαθιές ρίζες στην ελευθερία και την δημοκρατία δεν γνωρίζω»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αφοπλιστικά πειστικός μιλώντας από το βήμα της Πνύκας. Είχε προηγηθεί η εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι υπόθεση της γενιάς μας Εμανουέλ να αλλάξουμε την Ευρώπη» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον φιλοξενούμενο του. Και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας πήρε την σκυτάλη και συνέχισε. «Τι προσφέραμε τα τελευταία δέκα χρόνια στους νέους της Ελλάδας. Ανεργία και λιτότητα. Ή, ακόμη χειρότερα, μία καλή ζωή στο Παρίσι ή στο Βερολίνο αν εγκαταλείψουν την χώρα τους».
Ο κ. Μακρόν μίλησε για επανίδρυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για την διεύρυνση της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Για μία Ευρώπη που δεν θα κυριαρχείται από τις κλειστές αίθουσες όπου λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της κοινωνίας. Για μία Ευρώπη που δεν διοικείται από την γραφειοκρατία των μηχανισμών.
Για μία Ευρώπη όπου αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις λογοδοτούν. Μίλησε για μία Ευρώπη με κοινό προϋπολογισμό εντός της Ευρωζώνης, για έναν κοινό υπουργό που διαχειρίζεται αυτόν τον προϋπολογισμό. Για ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης όπου λογοδοτούν οι πολιτικοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για το νέο δόγμα. Την Ευρωπαϊκή Κυριαρχία. Δηλαδή την αποκατάσταση του ξεχωριστού ευρωπαϊκού προτύπου. Εκείνου που είναι μοναδικό στον κόσμο γιατί βασίζεται απόλυτα στις αξίες της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της φορολογικής ισορροπίας, του κατευνασμού των ανισοτήτων. «Δεν ξέρω άλλο μέρος στον Πλανήτη με τέτοια παράδοση και λατρεία της ελευθερίας, των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών. Ξέρω άλλα μέρη με έντονη ανάπτυξη, άλλα μέρη που προηγούνται τεχνολογικά και οικονομικά αλλά τέτοιο μέρος με βαθιές ρίζες στην ελευθερία και την δημοκρατία δεν γνωρίζω» είπε ο κ. Μακρόν.
«Αν εμείς δεν τα καταφέρουμε στην Ευρώπη τότε κάποιοι άλλοι εκτός της ηπείρου μας θα μας αναγκάσουν να υποστούμε τις συνέπειες» συνέχισε ονοματίζοντας τις ΗΠΑ και την Κίνα. Εμμέσως μεν αλλά σαφέστατα είπε πώς το μοντέλο που ακολουθείται στην Ευρώπη, δηλαδή το γερμανικό μοντέλο δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να το υιοθετούμε. Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στα τερατώδη πλεονάσματα της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά. Σε αυτά αναφέρθηκε εμμέσως αλλά σαφώς και ο κ. Μακρόν.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για τις βεβαιότητες που μας διακατέχουν που δεν ισχύουν πλέον. Για τους νέους εχθρούς όπως η Τρομοκρατία που μας αιφνιδιάζει. Για τις προσφυγικές ροές που μας στοιχειώνουν. Μίλησε για τον Επιτάφιο του Περικλή και για τον Παρθενώνα που είναι ο καθρέπτης του κάθε ευρωπαίου πολίτη. Μίλησε για την ιερή Κουκουβάγια που μπορεί να κοιτά και προς τα πίσω.
«Πρέπει να κοιτούμε προς τα πίσω αλλά πρέπει και να κοιτάμε προς τα μπροστά» και κατέληξε προσθέτοντας πώς πρέπει να δοθούν επιλογές στους νέους γιατί μέχρι τώρα μόνον επιλογές δεν τους προσφέρουμε. «Υπάρχει μία κρυφή Ελλάδα στις καρδιές όλων των Ευρωπαίων. Αυτή που συμβολίζεται από το αρχιτεκτόνημα που δεσπόζει της Πνύκας. Την Ακρόπολη». Τελειώνοντας ο κ. Μακρόν έκλεισε με στίχους του Σεφέρη. Διότι ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν θαύματα παρά μόνον άνθρωποι που αγωνίζονται και θαυματουργούν.
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που ένας ηγέτης ισχυρής ευρωπαϊκή χώρας μίλησε για την ανάγκη ριζικής αλλαγής του ευρωπαϊκού συστήματος εξουσίας βάζοντας ως βασική προτεραιότητα την εκβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών και την διεύρυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Βαθιά φεντεραλιστής αλλά ρεαλιστικά ισορροπιστής ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα της θητείας του την προώθηση τους ευρωπαϊκού οράματος. Ήταν καιρός.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: