10 Οκτωβρίου 2017

Μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από την Πιερία στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (γνωστή και ως Eurobirdwatch 2017), που στην Ελλάδα συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου έδωσε και φέτος το παρόν.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη, Birdlife International και φέτος είναι η 23η χρονιά που υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Ο γενι-κός σκοπός ήταν να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φω-λιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά , οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκού-ραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. Επομένως, στόχος των εκδηλώσεων  ήταν να ευαισθητο-ποιηθούν τα παιδιά και οι ενήλικες για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά στη Μεσόγειο και την ανάγκη προστασίας τους.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 το Κέντρο συμμετείχε στην ανοιχτή για το κοινό δράση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα στο Παρατηρητήριο της Ν. Αγαθούπολης Πιερίας. Περίπου 140 ενήλικες και 60 παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν περιβαλλοντικά -κινητικά και επι-τραπέζια- παιχνίδια, να λάβουν μέρος σε εικαστικά εργαστήρια, να παρατηρήσουν πουλιά του υγροβιό-τοπου, να ξεναγηθούν σε αυτόν και να τον γνωρίσουν κάνοντας ποδήλατο.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαί-δευσης Ανατολικού Ολύμπου και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Πιερίας συνδιοργά-νωσαν  ανάλογη εκδήλωση. Συμμετείχαν επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας, ο  Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία –Αλιάκμονα. Στην εκδήλωση που διήρκεσε από τις 9.30 έως τις 12.30 πήραν μέρος  343 μαθη-τές και 19 εκπαιδευτικοί από έξι (6) Δημοτικά σχολεία της Κατερίνης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, χειροτεχνίας και ζωγραφικής, περι-βαλλοντικά παιχνίδια- επιτραπέζια και κινητικά- ,ενημέρωση για τη μετανάστευση των πουλιών και τους κινδύνους που τα απειλούν κατά τη διάρκειά της καθώς και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στο αστικό πάρκο μας.

Μικροί και μεγάλοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, συνεργάστηκαν ευχάριστα και δημιουργικά.

Ευχαριστούμε θερμά αυτούς που μας βοήθησαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεών μας και ιδιαίτερα το Δήμο Κατερίνης για την υποστήριξή του.

Η Παιδαγωγική Ομάδα
του Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: