11 Οκτωβρίου 2017

Δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας ο Πουτζντεμόντ - Καλεί σε διάλογο

«Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστό», τόνισε ο προέδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο, αφήνοντας ωστόσο μια ασάφεια στα λεγόμενά του σχετικά με το μέλλον της περιφέρειας, αφού από την μία υπογράμμισε πως «η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα για ανεξαρτησία», αλλά επίσημα δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Παράλληλα, έκανε κάλεσμα για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση και για μείωση των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα. Στη σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο, καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ενώ έκανε και ένα «μάθημα ιστορίας» της χώρας. «Μη αποδεκτή» χαρακτήρισε η ισπανική κυβέρνηση τη στρατηγική Πουτζντεμόντ για έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας και την ταυτόχρονη αναβολή της.
«Είμαι εδώ μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Για να εξηγήσω σε εσάς τις συνέπειες. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είναι πια ένα εσωτερικό θέμα. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Δεν θα κάνω απειλές. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να μιλήσω στον λαό, σε όσους κινητοποιήθηκαν, ειδικά την ημέρα του δημοψηφίσματος» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Καταλανός πρόεδρος και εξήγησε ότι αυτό που προτείνει δεν είναι μια προσωπική εμμονή, αλλά το αποτέλεσμα διαλόγου.
Αναφερόμενος στην αστυνομική βία που ασκήθηκε την ημέρα του δημοψηφίσματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή δεν πέτυχε τον στόχο της, που ήταν ο εκφοβισμός. «Είμαστε εδώ επειδή την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία είχε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές με επιθέσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι.Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το δημοψήφισμα και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και ένα «μάθημα ιστορίας», ο Καταλανός ηγέτης αναφέρθηκε στον Φράνκο και τον ρόλο της Καταλονίας: «Από τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία συμμετείχε μαζικά στην Δημοκρατία. Δεν ήταν μόνο μια οικονομική μηχανή, αλλά βοήθησε και στην σταθερότητα. Η Καταλονία τόνιζε πως το Σύνταγμα του 1978 ήταν μια καλή αρχή. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, συνειδητοποιήσαμε πως οι ισπανικές Αρχές μας έβλεπαν ως τον τελικό στόχο. Για μας ήταν μια μετάβαση».
Αναφέρθηκε στο προηγούμενο δημοψήφισμα του 2005, το οποίο δεν ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση. «Από τότε η ισπανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε βίαια. Ήταν εναντίον της γλώσσας, της κουλτούρας και των Θεσμών μας. Εκατομμύρια πολιτών συνειδητοποίησαν πως ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ήταν να ανακηρύξει η Καταλονία την περιοχή αυτόνομη», τόνισε.
«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες.Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε "ναι" στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω», τόνισε στη συνέχεια, για να καταλήξει λέγοντας:
«Προτείνουμε να αναβάλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας... για να εργαστούμε ούτως ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου».



Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: