18 Οκτωβρίου 2017

Λειτουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης στον Μακρύγιαλο Πιερίας

Ερώτηση Κ.Κουκοδήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού


 Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει χρόνος από τη διοικητική παραλαβή προς χρήση του κτιρίου της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η διαδικασία για τη λειτουργία της και ευλόγως υπάρχει το ερώτημα από τους πολίτες αλλά και τους φορείς του νομού σχετικά με το χρόνο έναρξης λειτουργίας της.

Επιπλέον, συμφωνά με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού σας αναφέρω ότι  στο εν λόγω έργο πρόκειται να συνενωθούν τα ευρήματα από την ευρύτερη  περιοχή της Βόρειας Πιερίας, που είναι καρπός αρχαιολογικού έργου πολλών ετών και βρίσκονται διεσπαρμένα τόσο στις αποθήκες και στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όσο και σε αντίστοιχους χώρους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, όπως και στις αποθήκες-εργαστήρια της Αρχαιολογικής Συλλογής Μακρυγιάλου (παράρτημα της ΕΦ.Α. Πιερίας).

Κρίνουμε απαραίτητο να υπάρχει σαφής δέσμευση από την ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι όλα αυτά τα ευρήματα θα επιστρέψουν στη Βόρεια Πιερία, ώστε και το νέο έργο να εκπληρώνει πληρέστερα το στόχο του και να καταστεί ανταποδοτικό στην τοπική κοινωνία.

Τονίζουμε ότι ευρήματα από την Βόρεια Πιερία, που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, είναι δάνεια μέχρι το πέρας αυτής.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
-Έχει τεθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων για την έναρξη λειτουργίας του Κτιρίου εργασιών;
-Έχουν γίνει ενέργειες για την επιστροφή των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: