11 Οκτωβρίου 2017

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με τον Ρώσο χάκερ στη Θεσσαλονίκη


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στο συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης η εξέταση του αιτήματος των ρωσικών αρχών για την έκδοση στη Ρωσία του χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής με την κατηγορία του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος ύψους 4 δισ. δολαρίων με τη μορφή του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών την περασμένη εβδομάδα για έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που σχετική ανακοίνωση του αναφέρει ότι η ετυμηγορία του Συμβουλίου «παραβιάζει τις βασικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου».

Οι ελληνικές αρχές έλαβαν αίτημα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την έκδοση του Βίνικ  στη Ρωσία.

Όπως τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «σύμφωνα με τα γενικά αποδεκτά νομικά πρότυπα, το ρωσικό αίτημα έχει προτεραιότητα, καθώς ο A.Vinnik είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του 38χρονου έχουν ήδη ασκήσει έφεση στον Άρειο Πάγο κατά την απόφασης έκδοσης του στις ΗΠΑ, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φέρνει τον αποκαλούμενο «μάγο των bitcoin» αντιμέτωπο με ποινή κάθειρξης έως και 55 ετών.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: