18 Νοεμβρίου 2017

Έκτακτη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες


Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, σε όλη χώρα.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.

Δ. Τζανακόπουλος: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στη δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης και αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει η κυβέρνηση τις απαραίτητες ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τάχιστα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, και δήλωσε πως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τους πληγέντες στο έλεος της καταστροφής.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να καταγράψουμε τις ζημιές, να περάσει η κακοκαιρία και από εκεί και πέρα αφού έχει καταγραφεί το σύνολο των ζημιών θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Θυμίζω και υπογραμμίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και αυτό θα γίνει ταχύτατα, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος της καταστροφής. Η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση στους πληγέντες είναι κάτι που αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού. Αμέσως μόλις γίνει η συνολική καταγραφή της κατάστασης θα προβούμε και στις σχετικές ανακοινώσεις. Θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των επιχειρήσεων στην περιοχή που επλήγη και η πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι που αγνοούνται.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την άναρχη δόμηση 6-7 δεκαετιών τόνισε πως είναι το δεύτερο στάδιο, μετά την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, και μαζί με την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα θέμα που λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

«Μιλάμε για 6-7 δεκαετίες άναρχης δόμησης, μπαζωμένων ρεμάτων, μιας ολόκληρης λογικής να αντίληψης για τη δόμηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, διότι πρόκειται για έγκλημα. Πρόκειται για μια κρατική πολιτική. Τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια ήταν ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε επί δεκαετίες το πρόβλημα της στέγης. Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: