17 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η κεντρική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Ολοκληρώθηκε η ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά την διάλυση της ΕΦΕΕ.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε και κινήθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

Αυτή την στιγμή η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους στο κέντρο της Αθήνας λόγω και των υπόλοιπων διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Η πορεία ξεκίνησε πριν λίγο από το Πολυτεχνείο, στην οδό Πατησίων, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Εξάλλου, από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Nα σημειωθεί ότι η πορεία διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας .

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: