6 Νοεμβρίου 2017

Εγκληματικές διαβάσεις πεζών

Ο Κ.Ο.Κ. στο άρθρο 39, στην παράγραφο 2 αναφέρει:
Αν σε σημασμένη διάβαση πεζών η κυκλοφορία των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή με τροχονόμο, οι οδηγοί υποχρεούνται να πλησιάζουν στην διάβαση με ταχύτητα τόσο μικρή ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς που την χρησιμοποιούν ή εισέρχονται σε αυτήν και, σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτουν την πορεία του οχήματός τους για να επιτρέπουν την διέλευση των πεζών. [Αντιγραφή από τον Κ.Ο.Κ.]

Ερχόμαστε τώρα στη διασταύρωση των οδών Ειρήνης, Θεσσαλονίκης και Τερζοπούλου: στο σημείο αυτό υπάρχουν τέσσερις σημασμένες διαβάσεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου με Τερζοπούλου: κι εκεί υπάρχουν τέσσερις σημασμένες διαβάσεις. Και στα δύο αυτά σημεία υπάρχει από μία διάβαση που δεν έχει φανάρι και, έτσι όπως είναι η ρύθμιση των φαναριών, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η ύπαρξή της είναι από απλώς περιττή έως και εγκληματική. Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για να περάσει ο πεζός.

Άραγε δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι της οδικής σήμανσης του Δήμου τι αναφέρει ό Κ.Ο.Κ.; Για το θέμα έχω αναφερθεί σε διάφορα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και πάντα με το ίδιο ερώτημα: Όταν γίνει το ατύχημα ποιος θα είναι ο ένοχος; Πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πεζών, αυτά που τους παρέχει ο Κ.Ο.Κ.; Η ίδια η πολιτεία γιατί εκθέτει σε κίνδυνο τους πεζούς; Και γιατί παγιδεύει έτσι τους οδηγούς; Θεωρώ ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα κριθεί ένοχος ο οδηγός, γιατί δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή και όχι εκείνοι που έδωσαν εντολή να γίνουν οι συγκεκριμένες διαβάσεις.

Είναι ίσως η πέμπτη φορά που αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θεωρώ ότι οι διαβάσεις αυτές είναι τραγικές για τους πεζούς και η τοποθέτησή τους στα σημεία αυτά είναι τουλάχιστον απερίσκεπτη, για να μην τη χαρακτηρίσω συνειδητή αιτία ατυχήματος. Αν περισσεύουν οι μεμβράνες των διαβάσεων -όπως διάβασα στον τοπικό τύπο για την προμήθεια που έκανε ο Δήμος- υπάρχουν κι άλλα σημεία που είναι χρήσιμο και απαραίτητο να τοποθετηθούν. Οι περισσότερες των  διαβάσεων στερούνται την κάθετη σήμανση για να γίνεται αντιληπτή η διάβαση από κάποια απόσταση. Σε μερικές μάλιστα είναι απαραίτητο  και παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι όταν και η κάθετη σήμανση καταντάει έτσι που να μην φαίνεται. 

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: