10 Νοεμβρίου 2017

"Μαχαίρι" σε συντάξεις ΤΕΒΕ, Δημοσίου και ευγενών ταμείων

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του Δημοσίου και των πρώην ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) δείχνουν τα αποτελέσματα από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 75% των συντάξεων, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχει καλυφθεί το 100%.

Οι περικοπές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όμως εντός του 2018 οι 2,6 εκατ. ήδη συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και κατά συνέπεια, το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων. Σύμφωνα με τον νόμο, οι μειώσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 18%, ακόμη κι αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη.

Ο νόμος προβλέπει, επίσης, την κατάργηση των επιδομάτων συζύγου και τέκνων, που λαμβάνει μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση, και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεσμεύεται ότι και η κατάργηση των επιδομάτων θα υπολογιστεί στο ανώτατο όριο περικοπών του 18%.

Οι εργαζόμενοι στον ενιαίο φορέα έχουν, βέβαια, εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την πιστότητα των αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πρώην ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που δεν έχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και κατά συνέπεια ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είναι εύκολος.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών συντάξεων, για παράδειγμα της δεκαετίας του ’80, είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναϋπολογιστούν με ακρίβεια οι συντάξεις, και κατά συνέπεια εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Αντώνης Κουρούκλης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οφείλουν να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να ελεγχθεί το όποιο αποτέλεσμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει στον επανυπολογισμό περίπου 1,9 εκατ. κύριων συντάξεων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ήτοι εθνική συν ανταποδοτική σύνταξη.

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του νέου ποσού που προκύπτει και του ήδη καταβαλλόμενου είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία εάν είναι θετική θα κοπεί έως ποσοστό της τάξης του 18%. Οι μειώσεις θα επιβληθούν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το 2019. Βέβαια, την πρώτη «ψυχρολουσία» οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν εντός του 2018, καθώς υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για ενημέρωση του συνόλου των δικαιούχων, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα αποτελέσματα των επανυπολογισμών ειδικά για τους συνταξιούχους, που ως εργαζόμενοι είχαν υψηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης, δείχνουν μεγάλες περικοπές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις χηρείας. Σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ αλλά και του πρώην Ταμείου Εμπόρων θα υποστούν το ανώτατο όριο των μειώσεων, ήτοι 18%.

Στον αντίποδα μικρές αυξομειώσεις προβλέπονται για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΣΑ. Μεταξύ 12% και 14% της παλαιάς σύνταξης κυμαίνονται οι θετικές προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια οι μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις του ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι των πρώην «ευγενών ταμείων» (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) που είχαν αποχωρήσει με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και είχαν υψηλούς μισθούς δεν θα έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συντάξεις του 2019, σε αντίθεση με αυτούς που αποχώρησαν με λίγα έτη ασφάλισης και μισθούς πέριξ των 1.500 με 2.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν περικοπές κατά 10% με 12%. Βέβαια, στο πρώην ταμείο των μισθωτών, εξαιτίας της πληθώρας συντάξεων με λίγα έτη ασφάλισης (15ετία) που οδηγούσαν στα κατώτατα όρια, υπάρχουν και πολλές συντάξεις με αρνητική προσωπική διαφορά, που το 2019 θα οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις.

Η μέση μείωση που θα έχουν από 1/1/2019 οι σημερινές συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου είναι κοντά στο 18%, λόγω της θετικής προσωπικής διαφοράς που δείχνει ο επανυπολογισμός αλλά και της λήψης επιδομάτων συζύγου και τέκνων τα οποία καταργούνται.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: