11 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Καμίνη, στην ηλεκτρονική ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Πιερίας

Λόγω των εκλογών της Κυριακής για την Κεντροαριστερά (τον νέο φορέα)

- Πώς φαντάζεσθε τον νέο πολιτικό φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης; Ποια είναι για σας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει; Σε ποιους απευθύνεται και θέλει να εκφράσει;


Απευθύνεται στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχει κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και των εύκολων, τάχα θαυματουργών λύσεων, των διχαστικών διλημμάτων και των ανέξοδων συγκρούσεων και ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στη νέα εποχή. Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από τις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται με την τεχνολογία αλλά και τις μεγάλες ανισότητες που γεννιούνται στην παραγωγή και την οικονομία. Αυτό το δίπολο δυνατότητες/ ανισότητες καλούνται σήμερα να διαχειριστούν τα κόμματα κι οι πολιτικές. Πως δηλαδή θα αξιοποιήσουμε παραγωγικά την αφθονία των ιδεών, των προϊόντων, των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, ώστε με τον παραγωγικό πλούτο να εγκαταστήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και μακροπρόθεσμες πολιτικές κατά των ανισοτήτων. Δεν έχει καμία σημασία η δημοσιονομική στενότητα. Χρειάζονται όμως άλλα, ανοιχτά, μυαλά στους αντίποδες των κλειστών νοοτροπιών που επιδεικνύουν τα κόμματα που είναι κολλημένα στα διλήμματα του παρελθόντος, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Κόμματα που ανταλλάσσουν κατηγόριες και συγχέουν είτε τα επιδόματα με την αλληλεγγύη, είτε την αγορά με την ανάπτυξη. 

Χρειάζεται άλλο κράτος, όχι περισσότεροι ή λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Χρειάζεται άλλη δικαιοσύνη, όχι άλλοι δικαστές. Το ανθρώπινο υλικό μας είναι εκπληκτικό. Μορφωμένο, επινοητικό, δουλεύει πολύ και αμείβεται ελάχιστα πια. Το πνίγουν, του ανακόπτουν τη δημιουργικότητα και την όρεξη, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και η απίστευτη πολυνομία. Πείτε μου εσείς σε αυτούς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη ότι άμα δουλέψει, αυτό θα του αναγνωρισθεί;  Όταν βουτάνε στο βάθος της επετηρίδας για να αλλάξουν ηγεσία στην Δικαιοσύνη, όταν έχουν γεμίσει κομματικά στελέχη τη διοίκηση; Όταν επαναφέρουν τις πιο οπισθοδρομικές πολιτικές στην παιδεία. Η δημοκρατική παράταξη θέλει να γίνει ο φορέας της εμπιστοσύνης, στις αλλαγές που θα προτείνει, στους θεσμούς διαφάνειας, στην αξιοκρατία, στις επενδύσεις. Αυτό είναι το στοίχημα της, γι’ αυτό ανασυγκροτείται.

- Ποιο θα είναι το στίγμα του νέου φορέα; Τι διαφορετικό προτείνετε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

«Ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, γιατί φιλοδοξεί να είναι το αύριο και όχι το χθες. Εμείς είμαστε με τους πολλούς και τους ικανούς μέσα από την ελεύθερη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται την ανοιχτή κοινωνία, έχει αλλεργία στην αξιοκρατία, ενώ η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται να μειώσει τις ανισότητες».

- Πρέπει, κατά τη γνώμη σας, μετά την εκλογή του ηγέτη του νέου φορέα της κεντροαριστεράς να διαλυθούν τα κόμματα που συμμετέχουν στην ίδρυση του φορέα; 

Ο οδικός χάρτης που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένος και τα κόμματα όταν έρθει η ώρα θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις με σεβασμό στην ιστορία και τη διαδρομή τους. Όσο πιο πολλοί προσέλθουν στις κάλπες και αγκαλιάσουν το εγχείρημα, που κατά τη άποψή μου αφορά κάθε πολίτη, τόσο ισχυρότερο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν για το πώς θέλουν να πορευθεί η προοδευτική δημοκρατική παράταξη προς το μέλλον.

- Αναφέρετέ μας μία αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, σε ένα μείζον πολιτικό θέμα, που θα θέτατε για τη συμμετοχή σας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ως επικεφαλής του νέου φορέα;

Το ερώτημα δεν είναι η προϋπόθεση που θα θέσω, αλλά με τι πρόγραμμα διακυβέρνησης θα προχωρήσουμε. Η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική πρόταση, την οποία εμείς θα καταθέσουμε άμεσα. 

Και ας αποφασίσουν οι άλλοι αν θα ακολουθήσουν. Γιατί εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι μεγάλες τομές που χρειάζεται ο τόπος. Μπορώ να σας πω πέντε βασικές. Αποκέντρωση και άξια δημόσια διοίκηση, δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα φέρει ένα γενναίο επενδυτικό σοκ, περιφερειακή ανάπτυξη. Και το βασικό τρίπτυχο: παιδεία ανοιχτή, υγεία του πολίτη όχι του ασθενή, εργασία και επιμόρφωση για όλους. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτά γίνονται, έχουν μελετηθεί και κοστολογηθεί. Εξοικονομούν χρήματα. Μία διακυβέρνηση χωρίς αυτά δεν πάει τη χώρα μπροστά, δεν τη θέλουμε δεν θα συμμετέχουμε.

- Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική πως δεν αντεπεξήλθατε με επιτυχία στον ρόλο σας ως δημάρχου Αθηναίων και άρα οι πολίτες δεν μπορούν να σας εμπιστευτούν σε αυτό το βήμα, που είναι σαφώς μεγαλύτερο;

Μακάρι η χώρα να είχε αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, όπως εμείς στον δήμο της Αθήνας. Δεν άφησα να μας χωρίσει το μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά μας ένωσε η αγωνία να κρατήσουμε την πόλη όρθια και να βοηθήσουμε τα πολλά θύματα της κρίσης. Η Αθήνα που την περίοδο 2010 - 2013 καιγόταν και βανδαλιζόταν, που το 2015 πλημμύρισε από πρόσφυγες, πείσμωσε, άντεξε, ανοίχτηκε, βοήθησε. Η Αθήνα των 50 εκατ. ελλειμμάτων έγινε οικονομικά ισχυρή, στηρίζει καθημερινά 30.000 αδύναμους συμπολίτες μας, αναπτύσσει δομές αλληλεγγύης, ενσωματώνει τους πρόσφυγες στις δομές της. Σπάει ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο, στον τουρισμό, επανακτά το εμπορικό της κέντρο με νέες θέσεις εργασίας. Πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, τη συζητά θετικά ο κόσμος, ανακηρύσσεται παγκόσμιος πολιτιστικός προορισμός και κερδίζει τη μια διεθνή διάκριση μετά την άλλη. Η Αθήνα μπορεί και κάνει σχέδια για το μέλλον, όταν η κυβέρνηση ακόμη επαιτεί και φορολογεί. Εμειναν τα τραπεζάκια και η καθαριότητα πίσω. Δεν τα υποτιμώ καθόλου. Σε λίγους μήνες θα τα ξαναπούμε και γι’ αυτά.

- Γιατί αποφασίσατε  να κατέβετε υποψήφιος για το χρίσμα του αρχηγού της κεντροαριστεράς;

Βλέπω ένα τεράστιο πολιτικό κενό και όσο δεν καλυφθεί αυτό το κενό η χώρα δεν θα βρει τον δρόμο και τη λύτρωση της. Η μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη με σοβαρό πρόγραμμα μπορεί να βρει τη λύση και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

- Εάν δεν εκλεγείτε, ποιο θα είναι το πρώτο βήμα σας εντός της παράταξης;

Όλοι οι υποψήφιοι δεσμευόμαστε για τα επόμενα βήματα από την ίδια την υποψηφιότητά μας, διότι είμαστε συνιδρυτές αυτού του νέου πολιτικού φορέα. Εγώ πάντως ήρθα, για να μείνω.

- Απλή ή ενισχυμένη αναλογική;

Η απλή αναλογική δεν είναι σήμερα το δικαιότερο ή το καταλληλότερο σύστημα για τη ζωή των πολιτών. Όσο πιο πολυκομματικές είναι οι κυβερνήσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουν αλλαγές, γιατί δεν συμφωνούν οι πολλοί εταίροι. Η συναίνεση, οι συμφωνίες και η κουλτούρα συνεργασιών πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες πολιτικές για να δημιουργήσουμε σταθερότητα και εμπιστοσύνη σε πολίτες και επενδυτές.

- Δώστε μας κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, Εξωδικαστικός συμβιβασμός για ασφάλεια δικαίου και αίσθημα δικαίου, Σταθεροί γενικοί γραμματείς στα Υπουργεία, αξιολόγηση και μητρώα παντού στη διοίκηση. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, περιφερειακή αποκέντρωση με μεταφορά πόρων. Προτεραιότητα επενδύσεων σε τεχνολογία, τουρισμό, δίκτυα, αγροτικό τομέα. Παιδεία με κατοχύρωση εθνικού απολυτηρίου και ελευθερία στα πανεπιστήμια, που θα συμμετέχουν δραστήρια στην περιφερειακή και εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη. Αυτά θα προτείνουμε, σε αυτά από τώρα θα ζητήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις.  Αυτό εννοώ εγώ, όταν λέω πως δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη. Θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε.

- Τι σημαίνει για εσάς η στήριξη από τον Γιάννη Μπουτάρη;

Είναι τιμή και συνάμα μεγάλη ευθύνη για εμένα, η απερίφραστη πολιτική στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη στο πρόσωπό μου. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γνωρίζοντας πόσο θάρρος χρειάζεται ώστε να πάρει κανείς μια τόσο ξεκάθαρη δημόσια θέση, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες. Με τον Γιάννη είμαστε συνοδοιπόροι, μαχητές στα πολύ δύσκολα για τις πόλεις μας. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, κινηθήκαμε μαζί σε δύσβατους δρόμους και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Όταν μας άφηναν μόνους με τα προβλήματα -και αυτό ήταν σύνηθες-είχαμε στήριγμα ο ένας τον άλλο. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην τον διαψεύσω. 

- Πώς μπορεί μια περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Πιερίας να βρει αναπτυξιακό βηματισμό;

Ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας στον νομό, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο για την έξοδο από την κρίση Πιερίας και να συμβάλει σε μια ανάπτυξη με μακροπρόθεσμη προοπτική, βασισμένη στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια. Εδώ όμως χρειάζεται και ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, που θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι αναγκαία η επένδυση σε έργα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και προστασίας, προκειμένου να αναπτυχθεί η παραγωγή και διαφυλαχθούν οι γεωργικές εκτάσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά πλήγματα και οι παραγωγοί να χάνουν εισόδημα. Πρέπει να δωθούν ισχυρά κίνητρα στους νέους παραγωγούς να επενδύσουν στη γη τους, να τη δουλέψουν και να μείνουν εκεί. Ετσι θα προχωρήσουμε την αποκέντρωση. Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες περιπτώσεις στην περιφέρεια, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες.

Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός και ο αγροτουρισμός, στον οποίο πρέπει να γίνει στοχευμένη ανάπτυξη. Ο νομός Πιερίας προσφέρεται για κάθε είδος τουρισμό και φυσικά για πεζοπορίες και αναβάσεις καθώς ο Ολυμπος είναι από τους πλέον δημοφιλής προορισμούς. Η περιοχή διαθαθέτει και άλλα αξιοθέατα ούτως ώστε η περιοχή να γίνει προορισμός για τους φίλους του εναλλακτκού τουρισμού, του ποδηλάτου κ.α. 

Στην Αθήνα καταφέραμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό, φέρνοντας 5 εκατ. επισκέπτες μέσα στο 2017, και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Έχω την πεποίθηση ότι η Πιερία, μέσα από συνέργειες και συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, μπορεί να επιτύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διότι 40 νέοι τουρίστες δημιουργούν μία νέα θέση εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: