28 Νοεμβρίου 2017

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Στην εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. To πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, που δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου, επκαλείται το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας και προσθέτει ότι Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα.
Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.
Επιβεβαιώνει την εκτόξευση το αμερικανικό Πεντάγωνο
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε μια «πιθανή» εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, στις 20.30 (ώρα Ελλάδας). «Είμαστε στη διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης και θα παράσχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.
Ο πύραυλος πραγματοποίησε πτήση 50 λεπτών και στη συνέχεια κατέπεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η εκτόξευση του πυραύλου εντοπίστηκε από τον στρατό της Νότιας Κορέας.
Ανώτατο στέλεχος του στρατού δήλωσε, ο πύραυλος κινήθηκε ανατολικά, δηλαδή προς την Ιαπωνία, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις.
Πρόκειται για την 15η δοκιμή πυραύλου φέτος, ενώ έχουν πέσει συνολικά 22 πύραυλοι. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί πριν από 75 ημέρες.
Tο λιμενικό της Ιαπωνίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Εκπρόσωπος του στρατού της Σεούλ μιλώντας στο Reuters πως ο στρατός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και σε επιφυλακή.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι τύπου ήταν ο πύραυλος.
Νωρίτερα σήμερα, δύο πηγές από την Ουάσινγκτον ανέφεραν πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός των επόμενων ημερών.
Αμέσως μετά από την εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου, δόθηκε εντολή στη Χαβάη να ενεργοποιήσει το σύστημα προειδοποίησης του πληθυσμού για ενδεχόμενη επίθεση, το οποίο είχε να ηχήσει από την επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: