11 Νοεμβρίου 2017

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Που και πώς θα ψηφίσετε – Οι κάλπες στην Πιερία

Η μεγάλη ώρα της κάλπης έφτασε για την Κεντροαριστερά, αφού αύριο όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό του νέου φορέα, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα από εννέα υποψήφιους.

Βέβαια, πολλές είναι απορίες των ψηφοφόρων για το πώς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Δείτε παρακάτω όλες τις πληροφορίες για το τι πρέπει να γνωρίζετε αύριο πριν ψηφίσετε για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς.

Μάθε πώς ψηφίζεις
Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Κυριακή  12 Νοεμβρίου 2017 και ο δεύτερος (αν χρειασθεί) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Η εκλογή θα διεξαχθεί με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.
Στις εταιρείες ΟΤS A.Ε. και KapaResearch A.Ε. έχει ανατεθεί η υλικοτεχνική και οργανωτική προετοιμασία και η διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες  που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων,  οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο.
Στον δεύτερο γύρο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο. Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα.

Διαδικασία ψηφοφορίας
Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις. Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής, τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο υπεύθυνος  του εκλογικού κέντρου, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτόν τον σκοπό τον ρωτά  αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επιπλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα.
Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστον  και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος  και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.
Στη δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε τη συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του, των τριών(3) ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος  βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και συγκεκριμένα στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. 
Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνο ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα εκλογικά κέντρα στον Νομό Πιερίας

Στον δήμο Δίου – Ολύμπου οι κάλπες θα στηθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Λιτόχωρο, στο δημαρχείο στη Λεπτοκαρυά και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην Κονταριώτισσα. Στον δήμο Κατερίνης οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν στο Πνευματικό Κέντρο, στο Εργατικό Κέντρο, στα ΚΕΠ του Κορινού, στο δημαρχείο της Κάτω Μηλιάς και στην πρώην Κοινότητα Ρητίνης. Στον δήμο Πύδνας – Κολινδρού κάλπες θα υπάρχουν στο Αιγίνιο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Πύδνας και στην αίθουσα του δ.σ. του πρώην δημαρχείου Μακρυγιάλου. 

Με πληροφορίες από thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: