15 Νοεμβρίου 2017

Και τρίτος νεκρός στη Μάνδρα Αττικής από τις πλημμύρες

Σε τραγωδία εξελίσσεται η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αττική αφού τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη νεροποντή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη.

Νωρίτερα, η πυροσβεστική εντόπισε νεκρό έναν ακόμα ηλικιωμένο άνδρα περίπου 85 ετών ο οποίος βρέθηκε πνιγμένος στο σπίτι του που ήταν στο υπόγειο, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμονος στη Μάνδρα Αττικής.

Επίσης, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στο ισόγειο πολυκατοικίας βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στην Μάντρα, αφού εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Συνεργεία της πυροσβεστικής έφθασαν στο σημείο, όπου ανέσυραν νεκρή τη γυναίκα.

Οι γείτονές της την άκουσαν από νωρίς το πρωί να ζητά βοήθεια, καθώς ο δρόμος έξω από το σπίτι είχε πλημμυρίσει και τα νερά έμπαιναν μέσα. Ένας από αυτούς προσπάθησε να την βοηθήσει να βγει, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρει και από εκείνη την ώρα χάθηκε η επαφή μαζί της.

Την ίδια στιγμή δυο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν, πριν από λίγο, στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των πλημμυρών. 

Η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο στη στη Μάνδρα Αττικής όσο και στην Νέα Πέραμο, με τους δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και αυτοκίνητα να έχουν παγιδευτεί στα ορμητικά νερά.

Απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι της Johnson & Johnson 
Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

«Σαν κοίτη ποταμού» την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.
Οι κάτοικοι της Νέα Περάμου βρίσκονται σε απόγνωση. Πλημμυρισμένα σπίτια, αυλές μέσα στη λάσπη, αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, μάντρες ξηλωμένες και δεκάδες οι καταστροφές σε καταστήματα. Οι κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κα Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παλαιά Εθνική Οδό και κυρίως στο 39χλμ από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, όπου έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων. Προβλήματα έχουν αναφερθεί και στην Νέα Εθνική Οδό, από το 34χλμ μέχρι το 39χλμ προς Κόρινθο.

Σύμφωνα με την τροχαία γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου,
▪στο 15.5 χλμ (Ασπρόπυργος), ρεύμα προς Κόρινθο,
▪ στο 21 χλμ (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας και
▪ 24 χλμ (κόμβος Μάνδρας) ρεύμα προς Αθήνα.

Επίσης, ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ανέβηκαν στα φορτηγά για να σωθούν
Εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι οδηγοί που βρέθηκαν στην περιοχή της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, αφού η ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, με αποτέλεσμα οι οδηγοί φορτηγών να εγκλωβιστούν και να κινδυνεύσουν.

Κάποιοι μάλιστα οδηγοί στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο να γλιτώσουν, στην περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε κι άλλο, αποφάσισαν να ανέβουν στην οροφή φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί δίπλα τους!

Ένας οδηγός φορτηγού μάλιστα που κινείτο στο ύψος της Σχολής Πυροβολικού, παρέμεινε εγκλωβισμένος για ώρες στο σημείο. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική κατάφερε να απομακρύνει δύο οδηγούς μικρών οχημάτων.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, «το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο. Είναι σαν κοίτη ποταμού».

Σοβαρά προβλήματα στη Μάνδρα
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και στη Μάνδρα Αττικής, όπου έχει μεταφερθεί το σοβαρό πρόβλημα. Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Tα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.
Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα υπάρχει πρόβλημα τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση. 

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μαγούλα για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους μαθητές ενώ λίγο μετά τις 9 το πρωί τόσο η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα όσο και η Μάνδρα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της περιφέρειας.

Ήδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: