8 Νοεμβρίου 2017

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Εγώ ήξερα ότι ο παράδεισος βρίσκεται ανατολικά της Εδέμ. Για πότε πήγε στη Μάλτα, στις νήσους Κέιμαν και στις Παρθένες νήσους, χαμπάρι δεν πήρα. Το ήξεραν καλά όμως οι πολιτικοί, επικεφαλής κυβερνήσεων, μεγιστάνες, Γάλλοι, Άγλλοι, Γερμανοί αλλά και Ελληναράδες. Λείπει ο Μάρτης απ’ την Σαρακοστή;

*
Κι ενώ εμείς ψάχναμε και ταυτίζαμε τον παράδεισο με την ουράνια βασιλεία και πορευόμασταν με το σταυρός το χέρι και την πλάτη φορτωμένη χρέη, η ελίτ του καπιταλισμού έστελνε τα πουγκιά της σε υπεράκτιες εταιρείες υπό τη σκέπη του διεθνούς συστήματος.
*
Και προς θεού δεν έκαναν φοροδιαφυγή, αλλά φοροαπαλλαγή και κέφι τους και καπέλο τους, αφού άλλωστε και κουλουράς να είσαι, με την πρώτη ευκαιρία την κάνεις.
*
Και βέβαια μ’ αυτούς τους θησαυρούς σωρευμένους σε μοντέρνους παράδεισους κάθε χώρα θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, ανάπτυξης, απασχόλησης, καταπολέμησης της φτώχειας, υποδομών και να συμβάλλει στην ευημερία των λαών, αλλά ποιος νοιάζεται, άσ’τους να καίγονται στο πυρ του μνημονίου, της ανεργίας, του λιμού και της πείνας.
*
Όπου να’ ναι θα σκάσει η βόμβα των paradise papers και για τους εδώ εν Χριστώ αδελφούς που με τον ιδρώτα τους θησαύρισαν και μετοίκισαν σε μια εξωχώρια τραπεζική θυρίδα, μετρώντας πόσα μηδενικά έχει ο λογαριασμός τους και πόσα ακόμα χωράει.
*
Το πρώτο όνομα που έσκασε, και μόνο σε ορισμένα μέσα, ήταν της κυρίας Μαρέβα Μητσοτάκη. Τι να πεις τώρα; Άλλη μπόρα για τον Κυριάκο. Και τι φταίει το παιδί, αγάπησε όπως τόσοι και τόσοι άλλοι.
*
Και τι το σαφέστερο. Δεν έβγαλε τα λεφτά έξω, απλώς δεν τα έφερε μέσα, το είπε και η Σπυράκη. Και καλώς, αύριο μεθαύριο ο Κυριάκος γίνεται πρωθυπουργός και τη δίνει δρόμο, να μείνει στον άσο;
*
Βέβαια από τη ΝΔ έσπευσαν να αποκαλύψουν ότι όλα ήταν νόμιμα από πλευράς Μαρέβα. Να τους θυμίσω δικά τους λόγια, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Ψύλλοι στ’ άχυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: