30 Νοεμβρίου 2017

Οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Η προπόνηση με αντιστάσεις κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στο χώρο του fitness. Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους μυϊκής ενδυνάμωσης και τόνωσης είναι τα βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις με αντιστάσεις.
Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες που τονίζουν τα οφέλη του συγκεκριμένου τύπου άσκησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Οι επιλογές όσον αφορά το είδος της αντίστασης που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολλές και περιλαμβάνουν το βάρος του σώματος, ειδικά λάστιχα προπόνησης, αλτήρες, ελεύθερα βάρη, μηχανήματα και τροχαλίες σε γυμναστήρια.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τακτικές και επαναλαμβανόμενες συνεδρίες προπονήσεων με αντιστάσεις:

- Αύξηση  μυϊκού  ιστού σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφική παρέμβαση.

- Διατήρηση μυϊκής μάζας ιδιαίτερα σε περιόδους θερμιδικού ελλείμματος.

- Ικανότητα ελέγχου της σωστής στάσης και ισορροπίας του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες (ορθοσωμία). Βελτιωμένη ισορροπία, σταθερότητα και συντονισμός.

- Καλύτερη εικόνα σώματος (βελτίωση αναλογίας  μυϊκού  προς λιπώδη ιστό).

- Ενίσχυση των οστών, δυνατότερος και οστικά πυκνότερος σκελετός.  Ισχυρότεροι τένοντες και σύνδεσμοι. Προστασία από οστεοπόρωση-κατάγματα.

- Ισχυροποίηση των μυών της μέσης. Προστασία από συχνές παθήσεις της μέσης που επηρεάζουν αρνητικά και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

- Βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας με αποτέλεσμα καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης αίματος.

- Βελτίωση της διάθεσης μέσω της έκκρισης ομάδας ορμονών (ενδορφίνες) κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της προπόνησης. Αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμός.

- Αύξηση του βασικού μεταβολισμού ιδιαίτερα μετά προπονητικά για αρκετές ώρες (24-48 ώρες).

- Μείωση του σωματικού λίπους πάλι σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφική παρέμβαση.

- Προστασία από τη σαρκοπενία (μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού) μέσω της διατήρησης-αύξησης της μυϊκής μάζας ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών.

- Καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειωμένη αρτηριακή πίεση.

- Καλύτερες επιδόσεις για αθλητές λόγω της καλύτερης σωματικής σύνθεσης δεδομένου ότι η αύξηση της μυϊκής μάζας αυτομάτως οδηγεί σε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους (εφόσον το βάρος διατηρείται σταθερό). 

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: