17 Νοεμβρίου 2017

Απόβαση Ελλήνων εισαγγελέων στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartis

"Απόβαση" Ελλήνων εισαγγελέων, με επικεφαλής την προϊσταμένη του τμήματος κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, να συλλέξουν στοιχεία για την υπόθεση της Novartis.

Οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να επιταχύνουν την έρευνα για την υπόθεση που θεωρείται σκάνδαλο πρώτης γραμμής και η διερεύνησή του ξεκίνησε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ έχει στόχο τη συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Μάλιστα διενεργούν έρευνα τόσο σε επίπεδο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και σε ποινικό επίπεδο. Ήδη δε έχουν ληφθεί καταθέσεις από δύο μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, διοικητών, αλλά και ιδιωτών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της.

Υπό έρευνα είναι και αν εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι καθώς από τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της εταιρείας, στη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρο των ερευνών και τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρείας.

Π. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: