16 Ιανουαρίου 2018

Ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ «τρόμαξε» την Αθήνα

-Τι λένε οι σεισμολόγοι

Tρόμαξαν οι Aθηναίοι από την σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τις 10 και είχε επίκεντρο 27 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Αθήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και οι κάτοικοι του αναστατώθηκαν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.
Η σεισμική ακολουθία ήταν σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,5 και 2,9 Ρίχτερ ενώ έως το πρωί ακολούθησαν 15 μετασεισμοί.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Ευθύμης Λέκκας: Δεν υπάρχει κίνδυνος 

Ο καθηγητής Ευθύνης Λέκκας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ είπε ότι ο σεισμός αυτός είναι συνέχεια σεισμικών δομήσεων που υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή. "Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος, πρέπει να ηρεμήσουμε" σημείωσε ο κ. Λέκκας. "Μικρά τα ρήγματα και δεν μπορούμε να έχουμε από αυτήν την περιοχή μεγάλους σεισμούς" τόνισε.
Ο κ. Λέκκας, εξήγησε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πρόκειται για το βόρειο άκρο του επίκεντρου που έδωσε το «σμήνος σεισμών» της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Το ραδόνιο «έδειξε» τα 4,4 Ρίχτερ της Αθήνας - Περιμέναμε τον σεισμό

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου «υπήρξε μια προ σεισιμική ακολουθία με περίπου 25 σεισμούς σε μια μέρα ενώ δεν τίποτα δεν έδειχνε ότι θα τελείωνε εκεί». Δεν υπάρχει μετατόπιση ρηγμάτων είπε ο κ Τσελέντης.
Ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει τις συγκεκριμένες συσκευές στον Ανατολικό Κορινθιακό, όπου διεξάγεται «ένα μεγάλο πείραμα» γύρω από το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οι συσκευές αυτές έχουν εμβέλεια 80 χιλιομέτρων, διευκρίνισε ο καθηγητής, και έτσι «έπιασαν» και τον χθεσινό σεισμό που είχε επίκεντρο στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η έκκληση ραδονίου που ανιχνεύτηκε, συνέχισε ο κύριος Τσελέντης μιλώντας στο Σκάι, «
είναι μικρή, δεν έχουμε δηλαδή κάτι που να μας λέει για μεγαλύτερο σεισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ο κύριος Τσελέντης δήλωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου είχαμε μια «πλούσια ακολουθία, εγώ την ονομάζω "προσεισμική", με 25 σεισμούς μέσα σε μία ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει, θυμάστε εγώ τότε δεν είχα βγει να πω τίποτα. Αυτή η ακολουθία μπορεί να έδειχνε ότι μπορεί να ήταν προσεισμική ακολουθία. Δεν είχαμε κάτι που να μας λέει ότι θα τελείωνε εκεί. Και οι απόψεις ότι μία περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά σεισμούς, δεν σημαίνουν τίποτα. Σας θυμίζω την Ανδραβίδα, τα Γρεβενά. Και ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ σε μια κατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν και παλιά σπίτια δεν είναι μια απλή υπόθεση».
«Θεωρώ ότι ο σεισμός που έγινε χθες, μάλλον, κατά 90%, μπορώ να τον ονομάσω σαν τον κύριο σεισμό αυτή της προσεισμικής ακολουθίας», πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε, «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουμε καταγράψει όλη τη νύχτα γύρω στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν στα 2,9 Ρίχτερ. Δεν έχουμε δει μετατόπιση προς μεγάλους σεισμούς. Ο σεισμός έγινε στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, δεν είδαμε μετατόπιση προς Ωρωπό, προς άλλα ρήγματα, αλλά παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων».
«Περιμέναμε με την έκκληση ραδονίου ότι θα συμβεί κάτι και εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε κι άλλο σεισμό ίδιου μεγέθους. Παρακολουθούμε φυσικά και την μετασεισμική ακολουθία, εάν "κολλήσει", σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κι έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ», είπε ο καθηγητής.
Ο κύριος Τσελέντης εξήγησε τέλος, πως το «μεγάλο πείραμα» στον ανατολικό Κορινθιακό έχει να κάνει με το ρήγμα των Αλυκονίδων, που έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. «Κάποια στιγμή θα γίνει και εκεί και ελπίζουμε να τον πιάσουμε», είπε.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5 Ρίχτερ είναι «οροφή»

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι σεισμοί 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι η «οροφή» για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική.
«Όταν μια περιοχή αρχίζει να δίνει μικρούς σεισμούς αρχίζει να γίνεται επίφοβη αλλά είμαι αισιόδοξος για το ιστορικό της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας «συνηθισμένα για τα ελληνικά δεδομένα τα 4,4 Ρίχτερ».
Μιλώντας ειδικά για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός που ανησύχησε την Αττική ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια περιοχή που έχει αρχίσει να δίνει μικρούς σεισμούς από τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ιστορικό σεισμών όπως οι άλλες περιοχές».
Όσον αφορά τους άλλους σεισμούς που σημειώθηκαν πανελλαδικά τις επόμενες ώρες μετά τα 4,4 Ρίχτερ της Δευτέρας στην Αττική ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «ειναι πολύ συνηθισμένα τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν σεισμοί τις επόμενες ώρες μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ της Αττικής. Σεισμοί μεγέθους της τάξης των 3,5-3,7 Ρίχτερ είναι η απολύτως φυσιολογική δραστηριότητα για τον ελλαδικό χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: