6 Ιανουαρίου 2018

Επεισοδιακός ο γαλλοτουρκικός διάλογος στο Ελιζέ


Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά το χάσμα που παραμένει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος άκουσε στα γαλλικά συστάσεις περί δικαίου, όπως επίσης και δηλώσεις που έβαζαν «πάγο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Έδειξε ωστόσο να μην συγκινείται, απαντώντας ότι η Τουρκία κουράστηκε να περιμένει. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο τούρκος πρόεδρος τσακώθηκε μάλιστα με δημοσιογράφο, ενώ αποκάλεσε κηπουρούς της τρομοκρατίας τους εκπροσώπους της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας.

Από τη μεριά του, ο Μακρόν, αφού έκλεισε την πόρτα στην Άγκυρα για πλήρη ένταξη, πρότεινε μια «εταιρική σχέση» της ΕΕ με την Τουρκία. «Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την "αγκίστρωση" της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη» σημείωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στο Παρίσι.

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Για τον ίδιο «είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές (της Τουρκίας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία» για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία που συνίσταται στο να σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανή μια φυσική πρόοδος προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (διαπραγματεύσεων)» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή συζήτηση» για αυτό το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αντιθέτως, πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του έχει «κουραστεί» μα περιμένει μια ενδεχόμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της ΕΕ (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενήργησε πάντα σωστά απέναντι Τουρκία διότι την έκανε να πιστέψει ότι κάποια πράγματα ήταν πιθανά, την ώρα που δεν ήταν απολύτως» είπε ο Μακρόν.
Το μάθημα δημοκρατίας στον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.
Η επίθεση του Σουλτάνου σε δημοσιογράφο, στη FETO και τις ΗΠΑ

Λίγο μετά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον ενός Γάλλου δημοσιογράφου που τον ρώτησε σχετικά με τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2014,

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή "Envoyé spécial" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκιουλέν.

«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».

«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε ο ίδιος.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» σημείωσε ο Ερντογάν και προειδοποίησε: «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: