17 Ιανουαρίου 2018

Αντιδράσεις εθνικιστών στην Αλβανία για την επικείμενη εκταφή των οστών Ελλήνων στρατιωτών

Κλιμακώνονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων απέναντι στην εκταφή και ταυτοποίηση των οστών Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της Αλβανίας.

Καθώς οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ηλεκτρονικά δημοσιεύματα της αλβανικής ακροδεξιάς αναφέρουν ότι ο στρατός της Ελλάδας ήταν κατοχικός και επομένως δεν υφίσταται λόγος εκταφής και λειτουργίας νεκροταφείων, ενώ ετοιμάζουν κινητοποίηση στις 22 του Ιανουαρίου για να εμποδίσουν την έναρξη των εκταφών.

Παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των εκταφών, στην Αλβανία θεωρείται βέβαιο ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου από το Ντρογκότι κοντά στην Κλεισούρα, ένα από τα σημεία όπου έχει ταυτοποιηθεί η ύπαρξη πρόχειρα ενταφιασμένων Ελλήνων στρατιωτών.

Η μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή φέρεται να έχει επισκεφτεί διάφορες περιοχές της Αλβανίας και αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για την έναρξη της διαδικασίας των εκταφών.

Παράλληλα, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου στην Κορυτσά, σε συνέχεια προηγούμενων.
Αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το αλβανικό κράτος απέναντι στις εθνικιστικές προκλήσεις, απέναντι σε ένα χρονίζον ζήτημα που βρίσκεται εγγύτερα στη λύση.

Πληροφορίες: epiruspost
Φωτογραφία:AP Photo/Hektor Pustina


Δεν υπάρχουν σχόλια: