14 Ιανουαρίου 2018

Η αγάπη στη ζωή μας

Ζούμε σ’  έναν κόσμο που μαστίζεται από πολέμους, ασθένειες, μίσος, πόνο, τρομοκρατία, δυστυχία και, ιδιαίτερα, από  έλλειψη ανυπόκριτης αγάπης και κατανόησης, χωρίς να διακρίνουμε  κάποια ελπίδα βελτίωσης στο μέλλον.

 Καθώς είμαστε στην αρχή μιας νέας χρονιάς, θα ήθελα να δούμε κάτι επαναστατικό που ο Ιησούς Χριστός είπε και πρέπει να γίνει βίωμά μας, αν θέλουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την απαρχή της αλλαγής: «Απ' αυτό θα μάθουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας» (Ιωάννης 13:35). Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην επιστολή του Ιωάννη, «Αγαπητοί, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, γιατί η αγάπη προέρχεται από τον Θεό, και ο καθένας που αγαπάει έχει γεννηθεί από τον Θεό και γνωρίζει τον Θεό. Όποιος δεν αγαπάει, αυτός τον Θεό δεν το γνώρισε, γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Να το γεγονός μέσω του οποίου φανερώθηκε η αγάπη του Θεού σε μας: ότι το Γιο του το μονογενή έχει στείλει ο Θεός στον κόσμο, ώστε να ζήσουμε χάρη σ' αυτόν. Η αξία της αγάπης βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε εμείς που αγαπήσαμε το Θεό, αλλά ότι αυτός αγάπησε εμάς και απέστειλε το Γιο του ως εξιλαστήριο μέσο για τις αμαρτίες μας» (Α’ Ιωάννου 4:7-10).

Τα εδάφια αυτά της Αγίας Γραφής μάς καλούν να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, όπως ακριβώς ο Θεός αγάπησε εμάς. Και η αγάπη αυτή φανερώθηκε  όταν απέστειλε τον Υιό Του να πεθάνει στο Σταυρό για τις δικές μας αμαρτίες. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που μπορούμε να επιδείξουμε ως Χριστιανοί είναι η αγάπη. Όσες ικανότητες και χαρίσματα και αν έχουμε, όσα κατορθώματα και αν έχουμε επιτύχει στη ζωή μας, αν δεν έχουμε αγάπη, τότε ουσιαστικά δεν έχουμε πετύχει τίποτα.

Διαβάζουμε στη Α΄ Κορινθίους 13:1: «Ακόμα κι αν ήξερα να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων μα και των αγγέλων, χωρίς όμως να έχω αγάπη, θα είχα γίνει χαλκός που βγάζει σκέτους ήχους ή τύμπανο που δημιουργεί μόνο ντόρο». Μπορεί να είμαι άνθρωπος με αστείρευτη γνώση ή με διορατικότητα και ικανότητα να προοδεύω στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή ή να γνωρίζω ακόμη και ολόκληρη την Βίβλο από την αρχή μέχρι το τέλος και να απομνημονεύω όλα τα εδάφιά της, θα μπορούσα, ακόμη,  να είμαι ένας σπουδαίος ιατρός ή δάσκαλος ή επιχειρηματίας και παρόλα αυτά, επειδή δεν έχω αγάπη, να παραμένω μακριά από τον Θεό και το δικό Του παράδειγμα αγάπης και ελέους.

Ακόμη και όταν προσφέρω από τα χρήματα, το χρόνο και τα υπάρχοντά μου σε άτομα που τα έχουν ανάγκη και κάνω μικρές ή μεγαλύτερες δωρεές, τότε και πάλι χωρίς αγάπη δεν έχω καταφέρει τίποτα. Εκείνο το οποίο έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το πραγματικό κίνητρό μου που κρύβεται πίσω από τις πράξεις και τα λόγια μου. 

Μεγάλη σημασία αποδίδει ο Λόγος του Θεού στην έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης. Κι όμως πόσο την έχουμε  παραμελημένη στην καθημερινή μας ζωή. Μόνο όταν βιώσουμε την αληθινή αγάπη, τότε θ’ αντιληφθούμε το μέγεθος της αγάπης του Θεού, όπως αυτή ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του μονογενούς Υιού Του, του Ιησού Χριστού, που πρόσφερε τον Εαυτό Του θυσία για τη σωτηρία της ψυχής μας. Δεν πέθανε για άγιους και καθαρούς ανθρώπους, αλλά για εσένα και εμένα που συνειδητά πολλές φορές Τον αρνούμαστε και Τον βγάζουμε έξω από τη ζωή μας.

Μπορείς κι εσύ σήμερα να ξεκινήσεις μια αληθινή σχέση αγάπης με τον Ιησού Χριστό, λέγοντας την παρακάτω προσευχή: Θεέ μου, είμαι αμαρτωλός και ξέρω ότι μόνος μου δεν μπορώ να σωθώ.

Αναγνωρίζω την αμαρτωλότητά μου και ταπεινά μετανοώ και  πιστεύω σ’ Εσένα Ιησού Χριστέ, Αμνέ του Θεού. Συγχώρησέ με και δέξου με στην οικογένειά Σου. Επιθυμώ ν’ αλλάξω τρόπο ζωής και να ζήσω μια ζωή που να ευαρεστεί μόνο Εσένα. Ν’ αγαπώ Εσένα και κάθε συνάνθρωπό μου.  Αμήν. 
 
Γράφει η Μαρία Γούδα Κοκτσίδου, Οδοντίατρος                                                                                  Προσφορά της Νεολαίας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας eeekaterinis@yahoo.grI

Δεν υπάρχουν σχόλια: