16 Ιανουαρίου 2018

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τι παιδί κι αυτός ο Ζουράρις. Αν και είναι σήμερα 77 ετών, δεν λέει να στρώσει. ΠΑΟΚ και τα μυαλά στα κάγκελα. Κι έχει δίκιο να ωρύεται. Όταν ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα, ο Ζουράρις ήταν μόλις 44 ετών.
*
Λένε ότι είναι ιδιόρρυθμος. Τι κι αν χάσουμε 10-15 νησιά από τους Τούρκους, κάποτε θα τα ξαναπάρουμε, είπε πριν λίγους μήνες. Κρίσιμο είναι να μην χάσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα το 2018, άντε να το πάρεις μετά. Αυτό δεν το είπε, το σκέφτηκε.
*
Και βέβαια δεν αναίρεσε τίποτα από όσα είπε. Εξακολουθεί να κάνει πλάκα, ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Του γράφει λοιπόν μια επιστολή παραίτησης και τον προσφωνεί «ερίδματε πρωθυπουργέ και σύντροφε».
*
Και χαμός στο Μαξίμου. Ανοίγουν λεξικά να βρουν τι εστί το «ερίδματε». Το ίδιο και οι συντάκτες. Ψάχνουν στον Θουκυδίδη, τζίφος. Είναι από τον Αισχύλο και μάλιστα δωρική διάλεκτος και δεν είναι κακό. Ανακούφιση. Θα πει, λένε, καλοδομημένε. Αλλά και πάλι θέλει μετάφραση. Καταλήγουν στο ακαταμάχητε, ακατάβλητε. Κι όσο νόμιζα ότι είχε σχέση με το «ρημαδιό».
*
Αυτή ήταν η τελευταία εκδίκηση του Ζουράρι στους άξεστους συναγελαζομένους του στη Βουλή που έμπλεξαν στη μετάφραση. Και μετά, ως ήτο φυσικό, ψήφισε το πολυνομοσχέδιο και έγραψε στα μέζεά του Ολυμπιακούς, Αρειανούς αλλά και ΠΑΟΚτσήδες. Κι εδώ είναι επίκαιρος ο αγαπημένος του Θουκυδίδης. «Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμότεροις ούσιν».
*
Η αλήθεια είναι ότι από ένα κατά τα άλλα ευφυέστατο πνευματικό άνθρωπο και μάλιστα υφυπουργό παιδείας, ιδιόρρυθμο και ανατρεπτικό καθώς λέγεται, περιμέναμε ανατροπές που θα άφηναν εποχή. Άλλωστε εμπειρία είχε, αφού πέρασε από τις παρυφές του ΚΚΕ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Κάηκε κι αυτός με την «πυρίκαυστο Ελλάδα», κόμμα που είχε ιδρύσει με φιλοδοξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: