17 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο, σε ποιους τομείς δίνεται έμφαση


Στη φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου και στις αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό, αναφέρθηκε η βουλευτής  Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της εκπομπής «Κίτρινη Κάρτα», στους δημοσιογράφους κ. Μιχωλού και κ. Γαλανό στο ΣΚΑΙ Πιερίας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά το ποσοστό απαρτίας που απαιτείται για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, τόνισε: « Αυτό που ψηφίσαμε ισχύει μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων που δεν ανήκουν σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, άρα ένα σωματείο που δραστηριοποιείται ακόμη και σε διαφορετικούς δήμους δεν υπάγεται σε αυτό το μέτρο που λέει ότι για να έχουμε απαρτία σε μια γενική συνέλευση εργαζομένων θα πρέπει να παρίστανται στην συνέλευση το 50+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αυτό είναι η απαρτία, αλλά από εκεί και πέρα η απόφαση για την απεργία εξακολουθεί να λαμβάνεται όπως λαμβανόταν μέχρι τώρα, με την σχετική πλειοψηφία των παρισταμένων μελών».

Διαφορετική λογική για τα επιδόματα
Όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, υπάρχει μια διαφορετική λογική για τα επιδόματα, που υπαγορεύει ότι δεν μπορεί η οικονομική ενίσχυση μιας οικογένειας που έχει για παράδειγμα ετήσιο εισόδημα 5 χιλιάδες ευρώ, να παίρνει το ίδιο μηνιαίο επίδομα για τα παιδιά της, με μια οικογένεια που βγάζει 35 χιλιάδες.

«Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε όχι μόνο αυξάνεται το μηνιαίο επίδομα που παίρνει κάθε οικογένεια για το πρώτο και δεύτερο παιδί, αυξάνεται και η αναλογία από το τρίτο τέκνο και πάνω. Το πρώτο και δεύτερο παιδί παίρνουν 70 ευρώ αντιστοίχως το μήνα, ενώ το τρίτο παιδί και κάθε παιδί πλέον του τρίτου, επιδοτείται με 140 ευρώ το μήνα» ανέφερε η κα Σκούφα.

Αυξήσεις στο 91% των δικαιούχων
Από το σύνολο των 804 χιλιάδων οικογενειών που παίρνουν επιδόματα για τα ανήλικα τέκνα τους, οι 738 χιλιάδες οικογένειες δηλαδή το 91% των δικαιούχων, θα δουν αυξήσεις μέχρι και 162%. Οι μονογονεικές θα δουν αυξήσεις μέχρι και 215%. Μεταξύ αυτών των οικογενειών που θα δουν αυξήσεις στα επιδόματα είναι και 51.300 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι οικογένειες που θα δουν μειώσεις είναι 53 χιλιάδες. Και επίσης 12 χιλιάδες οικογένειες που λάμβαναν επιδόματα για τα παιδιά τους πλέον δεν θα τα λαμβάνουν. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν οικογενειακό φορολογητέο, δηλαδή καθαρό εισόδημα, από 33.750 ευρώ μέχρι 56.000 ευρώ.

Σε κάποιες από τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες και πολύτεκνες της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κατηγορίας, δηλαδή της μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής τάξης, που είναι 53. 000 οικογένειες, όπως είπε η κα Σκούφα, έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να βρεθούν αντίμετρα. Επιπλέον όπως ανέφερε η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται πλέον κάθε δυο μήνες και ση συνέχεια κάθε μήνα.

Κτηματολόγιο και ενιαία στρατηγική
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η βουλεύτρια Πιερίας την ίδρυση του νέου ενιαίου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με στόχο τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής.

Όπως τόνισε η κα Σκούφα στόχος είναι να υπάρχει μια και μοναδική αρχή, η οποία σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα έχει όλα τα εμπράγματα δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και του δημοσίου. «Ο λόγος είναι να γνωρίζει το κράτος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, ποιος έχει τι. Το Κτηματολόγιο το 2020 θα καλύπτει το 75% της επικράτειας της χώρας και αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα διευκολύνει και τις επενδύσεις, διότι οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει θα πρέπει να ξέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου ή του κτιρίου το οποίο χρειάζεται για την επένδυσή του».

Η καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Σκούφα και στη νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών με 135 ελεγκτές, η οποία θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών και στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος»

Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια, «έχουμε παρατηρήσει ότι οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ναι μεν εξετάζονταν με μια σειρά, όμως η σύσταση αυτού του ειδικού σώματος θα επισπεύσει ακόμη περισσότερο την διαδικασία προανάκρισης όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα και θα αποφορτίσει την ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διενεργεί τους οικονομικούς ελέγχους» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: