12 Φεβρουαρίου 2018

Έρευνα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τους 10 εμπλεκόμενους της Novartis

Την πρότασή τους για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες δύο πρώην πρωθυπουργών (Σαμαράς – Πικραμένος) και οκτώ πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Novartis, κατέθεσαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ.

Την πρόταση υπογράφει το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να συζητηθεί η πρόταση την ερχόμενη Τρίτη ή και την Τετάρτη στην Ολομέλεια ανάλογα με τον αριθμό των εμπλεκομένων στη δικογραφία που θα ζητήσει να πάρει το λόγο. Στο τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτών) για τη συγκρότηση προανακριτικής. Οι  ενεχόμενοι στη δικογραφία δεν έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στην ψηφοφορία.
Έρευνα για δωροδοκία - δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Οι βουλευτές του συμπολίτευσης ζητούν να διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή τα ενδεχόμενα αδικήματα δωροληψίας και δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Ειδικότερα σημειώνουν ότι τα εγκλήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας καλύπτονται από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών μόνο όταν τελούνται «κατά την άσκηση των καθηκόντων». Αν, όμως, αποφανθεί η Προανακριτική ότι τα αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών τότε δεν έχουν παραγραφεί και η δικογραφία πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη ώστε να ελεγχθούν οι πρώην υπουργοί όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Όσον αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η πρόταση επισημαίνει κατ’αρχήν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατοχή περιουσίας και διακίνηση στο χρηματοπιστωτικό τότε οι παραβάσεις θεωρούνται διαρκείς και δεν παραγράφονται. Δεν μπορούν να ελεγχθούν, όμως, από τη Βουλή και θα πρέπει να επιστραφούν στη Δικαιοσύνη
Επίσης, αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση (όπως συμβαίνει με τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας) εάν τα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών έχουν παραγραφεί. Εάν όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη «η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Παραγραφή για το αδίκημα της απιστίας και για τον Π. Κουρουμπλή
Αντίθετα η πρόταση των βουλευτών της συμπολίτευσης αποφαίνεται ότι έχει παραγραφεί  το αδίκημα της απιστίας και τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης σημειώνει ότι έχουν παραγραφεί και τυχόν αδικήματα για την τιμολόγηση φαρμάκων για τα οποία ελέγχεται σύμφωνα με τη δικογραφία ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2015. «Εγκλήματα απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των: Αντωνίου Σαμαρά,  Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά,  Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεωργίου Κουτρουμάνη, έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο, έως τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο. Επομένως, έχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 Σ» τονίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: