13 Φεβρουαρίου 2018

Τι κατέγραψαν οι κάμερες για την επίθεση στα γραφεία της Μαρέβας

Τους «ακάλυπτους» εμπρηστές της επιχείρησης της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, αναζητούν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και επιχειρήσεων της περιοχής του Ψυρρή.
Ψάχνουν καταγραφές, πριν ή μετά την εμπρηστική επίθεση, για το ενδεχόμενο οι δράστες να μην έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο για την ταυτοποίησή τους.

Οι τέσσερις κάμερες ασφαλείας της επιχείρησης Zeus-Δione, έχουν καταγράψει δύο άτομα, που φορούν σκούρα ρούχα, ο ένας φορά κράνος μοτοσυκλέτας και ο δεύτερος κουκούλα full face. 

Προσεγγίζουν την είσοδο της επιχείρησης στην οδό Τάκη 6. Αφήνουν τον εμπρηστικό μηχανισμό και τρέπονται σε φυγή πεζή. Δεν διακρίνεται σε αυτό το υλικό αν έχουν προσεγγίσει με μοτοσυκλέτα ή πεζή, ωστόσο κάποιοι αυτήκοοι μάρτυρες κάνουν λόγο για τον ήχο μοτοσυκλέτας. Οι αστυνομικοί που έγιναν αποδέκτες αυτού του υλικού διακρίνουν μόνο τις σωματοδομές και τον ρουχισμό.

Με αυτά τα στοιχεία θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν μέσω άλλων καμερών ασφαλείας της περιοχής, την διαδρομή των δραστών με την ελπίδα κάποια από αυτές να τους έχει καταγράψει «καθαρά». Ο εμπρηστικός μηχανισμός αποτελείτο από τέσσερα φιαλίδια προπανίου και ισάριθμα μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, ο οποίος πυροδοτήθηκε με στουπιά εμποτισμένα με βενζίνη και προσανάμματα τζακιού. Δύο γκαζάκια που δεν εξερράγησαν μαζί με τα υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξερευνηθούν για τυχόν ανεύρεση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Η ανάφλεξη και έκρηξη του μηχανισμού σημειώθηκε στις 02:40, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα και είσοδο των γραφείων της επιχείρησης. Οι πυροσβέστες δεν χρειάστηκε καν να επέμβουν καθώς οι φλόγες είχαν σβηστεί με την παρέμβαση περίοικων, ενώ τα ευρήματα αναδείκνυαν την εμπρηστική ενέργεια. Την έρευνα ανέλαβαν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τα οποία λάμβαναν καταθέσεις μαρτύρων και αναζητούσαν υλικό από κάμερες ασφαλείας. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί αναμένουν την πιθανή δημοσιοποίηση προκήρυξης ανάληψης ευθύνης, με την οποία κάποια επωνυμία θα αναλαμβάνει την συγκεκριμένη ενέργεια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αντίστοιχων επιθέσεων σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών είναι αυτές στο σπίτι και σε όχημα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά στις 7 Δεκεμβρίου 2012, στην οικογενειακή οικία του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στο Λόφο του Στρέφη στις 13 Ιανουαρίου 2013, στην είσοδο σπιτιού που διέμενε η κόρη του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου τον Φεβρουάριο του 2009. Από το 2009, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 70 εμπρηστικές επιθέσεις σε οικίες, οχήματα και γραφεία πολιτικών προσώπων, όπως επίσης σε δικαστικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: