9 Μαρτίου 2018

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια με 21 μέλη

Το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε με ορμητήριο τα Εξάρχεια και εξαρθρώθηκε μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που συντόνισε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, είχε αναπτύξει εγκληματική δράση και σε άλλους τομείς, ενώ εντυπωσιάζει ο αριθμός των μελών (21 συνολικά!) και οι πρακτικές τους.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δύο Έλληνες από τους συλληφθέντες, είχαν απασχολήσει την αστυνομία το 2010 για φθορές και επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όταν είχαν δράσει εκεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Δηλαδή, προκύπτει σύμφωνα με τους αστυνομικούς, εμπλοκή δύο αντιεξουσιαστών στην εγκληματική δράση της μαφίας ναρκωτικών, στα Εξάρχεια.

Γίνεται λόγος για "πολύ σκληρή ομάδα", ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο ένας από τους Αλβανούς κακοποιούς είχε σκοτώσει οδηγό ταξί στην Κυψέλη το 2011.

Ένας μικρός "στρατός"...

Έπειτα από επιχείρηση στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 13 υπήκοοι Αλβανίας, 4 ημεδαποί, 2 υπήκοοι Γεωργίας, ένας υπήκοος Μολδαβίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας, ηλικίας από 19 έως 37 ετών, εκ των οποίων οι 11 αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (5) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακίνησαν περισσότερα από (55) κιλά κάνναβης και (1,5) κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον διέπραξαν (4) ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.

Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό (11) μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων.

Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το σημείο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της ομάδας των Εξαρχείων, αποσκοπώντας στην ευχερέστερη πραγμάτωση του εγκληματικού τους σκοπού, είχαν προβεί στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, αναθέτοντας σε συγκεκριμένα μέλη το ρόλο του συντονιστή της διακίνησης, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα - «βαποράκια».

Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία - πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» - χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης («delivery»).

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα (5) ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα (55) ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης.

Στα πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (25) έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

(23) κιλά κάνναβη,
(200) γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης,
νοθευτικές ουσίες,
ζυγαριές ακρίβειας,
πιστόλια τύπου « a irsοft»,
μαχαίρια και σουγιάδες
(2) αυτοκίνητα,
(2) μηχανές,
8.500 ευρώ καθώς και
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.




Κόντρα με αντιεξουσιαστές και κατοίκους των Εξαρχείων

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και της αποφασιστικότητας για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή αποτελεί ο ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών».
Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμμορία είχε εξελιχθεί σε μαφία ναρκωτικών, επιχειρώντας να καλύψει όλα τα κενά που είχαν αφήσει στα Εξάρχεια παλαιότερες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες εξαρθρώθηκαν.
Μάλιστα υπήρχε σε εξέλιξη διαρκής αντιπαράθεση με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου των Εξαρχείων, με σειρά επεισοδίων, καθώς και περιστατικά όπου οι κακοποιοί βρέθηκαν απέναντι σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φώναζαν εδώ και και πολυ καιρό για πρόβλημα που οξύνεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Χρησιμοποιούσαν και...UBER

Στοιχείο που διέκρινε τη δράση της συμμορίας είναι και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς για το delivery ναρκωτικών! Με ορμητήριο την οδό Ερεσσού έστελναν βαποράκια ή "πωλητές" με λεωφορεία, ταξί, αλλά και καλώντας την UBER, ώστε να μην εντοπιστούν.
Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: