26 Μαρτίου 2018

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εντοπίων «TO ΣΤΟΥΠΙ» και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς «Εμμανουήλ Κριαράς» στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρουμανία

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρουμανία. Μία εκδήλωση με πολύ βαθύ συναίσθημα και συγκίνηση. Όλοι οι Έλληνες της Ρουμανίας μαζί με όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν από την Ελλάδα γιορτάσαμε την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βουκουρεστίου παραμονές της Εθνικής Επανάστασης, παραβρέθηκαν ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρουμανία, ο οποίος τόνισε στην ομιλία  του ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την πόλη της Ρουμανίας. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η φιλική εταιρεία, οραματίστηκαν την δημιουργία ενός νέου κυρίαρχου κράτος. Η στήριξη των Ελλήνων που ζούσαν στην Ρουμανία ήταν πολύτιμη για την επιτυχία της ελληνικής επανάστασης. Τέλος, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος ότι και στο μέλλον  η Ελλάδα και η Ρουμανία θα εργάζονται μαζί για τα ιδεώδη της ελευθερίας, και ότι οι λαοί μας θα μείνουν ενωμένοι και αδελφωμένοι.
Επίσης, τον λόγο πήρε η υφυπουργός της Ρουμανικής κυβέρνησης η οποία δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανη που βρέθηκε στην εκδήλωση, τόσο της αρχαίας Ελλάδας όσο και του νεότερου ελληνισμού, τονίζοντας: «Είμαι, μαζί σας με όλη την ψυχή μου, σε αυτήν την στιγμή με την οποία καθιερώθηκε το βαγόνι μίας χώρας, που έχει τόσο μεγάλο παρελθόν». Τέλος, ευχήθηκε από καρδιάς, εκ μέρους του τμήματος διαμορφωτικών σχέσεων της Ρουμανικής κυβέρνησης χρόνια πολλά στην νεότερη Ελλάδα, στο νέο ελληνικό κράτος και στους Έλληνες που ζουν στην Ρουμανία.

Λόγο ευχαριστήριο απηύθυνε και η υπεύθυνη της όλης διοργάνωσης, κ. Ιγνατιάδου Νατάσα η οποία μέσα σε κλίμα συγκίνησης τόνισε ότι: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και για όλους τους Έλληνες που έρχονται από την Ελλάδα, να βρισκόμαστε ανάμεσα σε εσάς, και τους Έλληνες και τους Ρουμάνους». Έκλεισε τον σύντομο λόγο της, βάση ενός φιλόσοφου «Αν θέλεις να ταΐσεις μία οικογένεια δώσεις λεφτά. Αν θέλεις να ταΐσεις ένα λαό δώσεις χωράφια. Αν θες όμως να συνεχίσεις τον πολιτισμό της, μόρφωσε πραγματικά με πολιτισμό και θρησκεία τα παιδιά της», γνωρίζοντας την ιστορία της Ρουμανίας και της Ελλάδας, και των σχέσεων των δύο χωρών.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν άλλες δύο χορωδίες από την Ελλάδα και μία από το Brasov της Ρουμανίας.


Όλες οι χορωδίες που εκπροσώπησαν την χώρα μας  τραγούδησαν διάφορα ελληνικά  τραγούδια. Αλλά, πιο συγκινητικό για όλους μας, ήταν η χορωδία του Brasov που τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: