13 Απριλίου 2018

Επιστρέφουν στην... προστασία του πολίτη 800 αστυνομικοί

«Διαγωνισμό» απομάκρυνσης αστυνομικών… «φιλιππινέζων-οικιακών βοηθών» ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει την απομάκρυνση του 20% της φρουράς του ίδιου και των γραφείων του κόμματός του. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία… κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα βοηθήσει περισσότερο στην πάταξη της αυξανόμενης, τουλάχιστον σε βίαια χαρακτηριστικά, εγκληματικότητας, παραχωρώντας αστυνομικό προσωπικό για την αύξηση των περιπολιών σε γειτονιές της Αττικής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των 800 αστυνομικών (700 από πρόσωπα και κτίρια και 100 από επιτελικά γραφεία), που αποδεσμεύτηκαν προέρχεται κυρίως από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι…διπλάσιος από αυτόν που απομακρύνεται από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις και γκρίνιες…

Η 2η φορά

Είναι η δεύτερη φορά επί υπουργίας Νίκου Τόσκα που επιχειρείται κάτι ανάλογο. Η πρώτη και αποτυχημένη είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016, όταν η Ειδική Επιτροπή, σε ένα μήνα είχε μετακινήσει από τις φρουρές πολιτικών, επιχειρηματιών-εφοπλιστών, δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων-εκδοτών περίπου 700 αστυνομικούς, οι οποίοι όμως πολύ σύντομα βρήκαν το «παραθυράκι» των αποσπάσεων και… ξεγλίστρησαν και πάλι προς τις «βολικές» υπηρεσίες. Μάλιστα τότε, ο κ. Τόσκας είχε επισημάνει έναν πιεστικό διάλογο με έναν «φρουρούμενο» που έμενε στου Παπάγου: «Μου είπε ότι μένει δίπλα στο βουνό και του απάντησα και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;».

Το πρώτο στοίχημα της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας είναι να βρει τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας… μη επιστροφής τους. Φυσικά οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκτελέσουν εποχούμενη περιπολία, γι αυτό αναζητούνται υπηρεσίες μετακίνησής τους, από τις οποίες το προσωπικό τους θα μπορεί να τους αντικαταστήσει σε αυτόν τον σκοπό. Ο επανασχεδιασμός προβλέπει νέο μοντέλο ασφαλείας σε πρόσωπα αλλά και κτίρια, τα οποία θα φυλάσσονται με λιγότερες στατικές δυνάμεις και περισσότερες εποχούμενες περιπολίες. Το δεύτερο στοίχημα για την αστυνομία είναι αυτές οι απομακρύνσεις να είναι στοχευμένες χωρίς «εκπτώσεις» στην ασφάλεια προσώπων και κτιρίων, που είναι χαρακτηρισμένοι στόχοι.

Το «τσεκούρι»

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι «αφαιρέσεις» ξεκινούν από 210 βουλευτές και πρώην κυβερνητικά στελέχη που απασχολούν 540 αστυνομικούς, δηλαδή σχεδόν τρεις ο καθένας. Από αυτούς θα κοπούν οι 210 αστυνομικοί. Κάτι ανάλογο θα γίνει σε 60 πρώην κυβερνητικά μέλη -μη εκλεγμένα- που απασχολούσαν 200 άνδρες, και θα απομακρυνθούν οι μισοί, δηλαδή 100. Το δεύτερο «ψαλίδι» θα γίνει σε δικαστικούς-εισαγγελικούς λειτουργούς. Από συνολικά 100 εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που απασχολούσαν 240 αστυνομικούς, θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες, 60 από αυτούς. Οι επόμενες περικοπές αφορούν τις συνοδείες δημοσιογράφων-εκδοτών, καθώς από τους 37, που απασχολούν 74 αστυνομικούς, θα αφαιρεθούν οι 40. Στο μεταξύ από τους περίπου 40 επιχειρηματίες-εφοπλιστές που είχαν «επίσημα» στο πλευρό τους 90 αστυνομικούς, οι 40 θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Ανακοίνωση «περικοπών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο νέος επιτελικός σχεδιασμός προβλέπει στην τρέχουσα φάση την αποδέσμευση 700 αστυνομικών που διατίθεται για την προστασία φυσικών προσώπων και σταθερών στόχων (κτιρίων και εγκαταστάσεων) και 100 από επιτελεία αστυνομικών υπηρεσιών, από λήξη αποσπάσεων αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί σε νησιά για τις προσφυγικές ροές, και αυτούς διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης.

Στην ίδια ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι αυτό το προσωπικό θα διατεθεί άμεσα σε Αστυνομικά Τμήματα, στην υπό ίδρυση Υπηρεσία Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών, ενώ το προσωπικό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), εξαιρείται από τη φύλαξη-φρούρηση στόχων και διατίθεται, αποκλειστικά, στην εκπλήρωση της βασικής του αποστολής.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: