14 Απριλίου 2018

Δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας η θέση της Ρωσίας για τη Συρία

Η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.
«Επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους η επίθεση στη Συρία
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια "επιθετική ενέργεια" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.
Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.
Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.
Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη "βαθιά ανησυχία" απέναντι στην "επίθεση" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, "το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".
«Εάν η Συρία κάνει εκ νέου χρήση τοξικού αερίου, η Ουάσιγκτον θα είναι έτοιμη για νέα πλήγματα»
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.
«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.
Συνάντηση Γερμανίας - Γαλλίας - Βρετανίας και ΗΠΑ για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες αύριο στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
«Αύριο στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και (της Γερμανίας) κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.
«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: