13 Απριλίου 2018

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να νικήσετε τον καρκίνο παχέος εντέρου

Σε αυτό το συμπέρασμα κατάληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology και εστίασε σε δείγμα σχεδόν 1.000 πασχόντων από προηγμένου σταδίου καρκίνο του παχέος εντέρου, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο επτά χρόνια.Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την Δρ Έριν Βαν Μπλαριγκαν, αξιολόγησαν το κλινικό αποτέλεσμα 992 ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου, που είχαν συμμετάσχει σε κλινική μελέτη χημειοθεραπείας την περίοδο 1999-2001. Η κατάσταση της υγείας τους, περιλαμβανομένης της άθλησης και της διατροφής, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση έως το 2016-17.

Οι ασθενείς που εφάρμοζαν πιο πιστά τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή και άθληση είχαν 42% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με αυτούς που έκαναν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν την υγιεινή κατανάλωση αλκοόλ, τότε οι ασθενείς είχαν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, με 51% μείωση του κινδύνου θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η σωματική δραστηριότητα και μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης μετά τη διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ, σχετίζεται με καλύτερη και μεγαλύτερη επιβίωση», γράφουν οι ερευνητές στο JAMA Oncology.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: