1 Απριλίου 2018

Γιατί η θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, συμπεριλαμβανόμενων της γονόρροιας, της σύφιλης και των χλαμυδίων, σε απάντηση της αυξανομένης δυσκολίας στην αντιμετώπιση των βακτηρίων που τα προκαλούν.

 Στη σχετική αναφορά του ΠΟΥ τονίζεται ότι το πρόβλημα προκύπτει από την κακή και υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών. Ειδικά μάλιστα η ναϊσσέρια της γονόρροιας φαίνεται να έχει αναπτύξει τη μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα των επισήμων φορέων, τα νέα κρούσματα φτάνουν στα 800.000 ανά έτος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία της γονόρροιας αποτελεί πλέον πρόκληση εξαιτίας της αντίστασης στα αντιβιοτικά, φαινόμενο όμως το ποιο δεν είναι νέο. Η λοίμωξη από γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε διαφορά άλλα προβλήματα, όπως είναι η υπογονιμότητα, ο πόνος ή η λοίμωξη των αναπαραγωγικών οργάνων στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες λοιμώξεις και καταστάσεις που απατούν χειρουργική επέμβαση όπως είναι τα αποστήματα των ωοθηκών. 

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των ΣΜΝ είναι η χρήση προφυλακτικού. Παράλληλα, όταν δυο σύντροφοι ξεκινούν μια νέα σεξουαλική σχέση πρέπει να γνωρίζουν το σεξουαλικό τους ιστορικό και να προχωρούν αμφότεροι σε προληπτικό έλεγχο. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: